Lebede în munţi, sub… Pop Ivan?

0
333

Mutaţii sau normalitate?
Dacă vorbim de lebede, în Maramureş, ne gândim direct la lacurile de la Ariniş sau eventual pe Tisa, în zona mai liniştită, de la Sarasău. Zilele trecute, însă, ne-au surprins apărând…la baza munţilor Maramureşului, cu vedere spre Pop Ivan, pe graniţa Ucrainei cu România!
Primarul comunei Petrova, Ion Petrovai, ne atrage însă atenţia c-au mai avut lebede. „Înainte de inundaţiile mari din 2008, mai veneau câte două. Acum, sunt cinci! Două mature şi trei pui. Este balta Răstoaca din Petrova, aproape de râul Vişeu, pe drumul spre Crasna Vişeului. E apa mai caldă aici, se pare, avem tot timpul raţe sălbatice. Nu le-am hrănit, nu e cazul, dar sâmbătă când e târg, le dau oamenii pâine”, ne spune edilul Petrovei. Ca o măsură de protecţie, el a însărcinat un angajat al primăriei să le verifice uneori, să anunţe în zonă să nu se atingă cineva de ele. Inclusiv în cartierul de romi au trimis vorbă…
„Lebedele se împerechează pe viață și de obicei încep o legătură înainte de a atinge maturitatea sexuală. Lebedele trompetiste, de exem­plu, care pot trăi până la 24 de ani și încep să se reproducă de la vârsta de 4-7 ani, formează legături de perechi monogame încă de la 20 de luni. „Divorțul”, deși rar, are loc; un studiu al lebedelor mute a arătat o rată a separării de 3% pentru perechile care se reproduc cu succes și 9% pentru perechile care nu se reproduc. Legătura cu perechea este menținută pe tot parcursul anului, chiar și la speciile gregare și migratoare, cum ar fi lebăda mică, ce se adună în cârduri mari în zonele de iarnă. Cuiburile lebedelor se află la sol, lângă apă, și au un metru în lățime. Spre deosebire de multe alte rațe și gâște, masculul ajută la construcția cui­bului și, de asemenea, va incuba pe rând ouăle. Lebedele sunt extrem de protectoare cu cuiburile lor. Vor ataca agresiv tot ceea ce percep ca o amenințare pentru puii lor, inclusiv oamenii”, conform paginii dedicate Wikipedia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.