Piața Izvoare – între o sentință judecătorească și interesul imobiliar!

0
2422

• „Întârzierea justiției este nedreptate.” Walter Savage Landor •

Identitatea istorică a orașului Baia Mare este una certă și nu poate fi contestată, centrul vechi fiind o zonă care ne definește din punct de vedere social și cultural. Un bun motiv pentru a fi reabilitat aproape în totalitate, într-un context strategic care își propunea pentru viitor, o perspectivă de dezvoltare turistică. Însă, având o administrație servilă și belicoasă, subordonată unui primar lipsit de viziune reală, orașul stagnează de un deceniu, în timp ce crește numărul clădirilor abandonate chiar dacă unele sunt imobile de patrimoniu. Iar ideea că municipiul este condus de Consiliul local, ca reprezentant al băimărenilor este una falsă, ultimele trei deliberative acționând ca instrumente obediente ale omului care compara, în elucubrațiile sale retorice, Baia Mare cu Viena sau alte metropole istorice.

În imediata vecinătate a zonei istorice, lângă Bastionul Măcelarilor, se află Piața Izvoare, un spațiu devenit motiv de litigiu între administrația rapace și proprietarul de drept, obiect al unui proces îndelungat desfășurat timp de aproape zece ani. Început în 2013 și finalizat printr-o sentință definitivă în 14 mai 2022, procesul a dat câștig de cauză firmei al cărei acționar majoritar este Constantin Mureșan, unul dintre puținii oameni care nu s-au lăsat cumpărați sau speriați de amenințările primarului, cel care susținea periodic proiecte fantasmagorice privind viitorul pieței și dezvoltarea zonei adiacente.
Iar cum deciziile instanțelor judecătorești sunt facultative pentru unii, Primăria băimăreană refuză, și după aproape doi ani, să pună în executare decizia Curții de Apel, fapt posibil prin complicitatea tacită a unor consilieri locali care uită că sunt reprezentanții intereselor cetățenilor și nu stăpânii orașului Baia Mare. În speță, deși avea obligația să concesioneze terenul, în cel mai scurt timp, agentului economic care operează în piața de alimente la o valoare corectă și aliniată prețurilor din zonă, executivul caută noi modalități de tergiversare și de nepunere în practică a hotărârii judecătorești.
Cum altfel se poate explica depunerea recentă a solicitării de emitere a Acordului de Mediu pentru proiectul „Piața Izvoare – Reabilitare și reconfigurare? Oare func­ționarii din aparatul de specialitate, în special cei din Direcția juridică, aplică o altfel de legislație decât cea românească? Cum își permite executivul și cu a cui permisiune să cheltuiască 200 de mii de lei pentru o nouă documentație tehnică, a câta oară, pentru reabilitarea unui obiectiv al cărui proprietar nu este municipiul? Oare viceprimarul Dăncuș uită că la 31 decembrie 2023, municipalitatea avea datorii de peste 210 milioane lei, credite bancare, achiziții și servicii neonorate?
Ce nu vor să înțeleagă decidenții din administrația locală, în schimb a înțeles Constantin Mureșan, este că Piața Izvoare este a băimărenilor, a celor mulți și în special de vârsta a treia, care preferă să-și facă cumpărăturile necesare și să socializeze între ei, într-un spațiu care reprezintă mai mult decât o simplă piață agroalimentară.

Se pune întrebarea firească, dacă proprietarul de drept este dispus să modernizeze Piața Izvoare (vezi foto) și să o facă așa cum își doresc băimărenii? Cu siguranță DA și îi acord prezumția de onestitate, pentru simplu fapt că s-a “luptat” timp de un deceniu cu corupția, clientelismul și nesimțirea unei administrații publice compromise.
Iar băimărenii ar trebui să se ridice din genunchi și să acționeze cu demnitate și responsabilitate, fiind anul în care politicienii vor încerca să-i mintă din nou, așa cum au făcut-o și în ultimii zece ani. Cu slugi pe post de consilieri, primar pe post de vătaf și un aparat de specialitate aservit, Baia Mare riscă să rămână doar un oraș de provincie inert, care mai trăiește doar prin amintirea înaintașilor săi!
Attila Somogyi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.