Îi vine vremea? Povestea unui pod rupt în 1970, încă circulabil!

1
1914

Undeva în Maramureș se găsește o raritate greu de imaginat, la vremuri moderne. La inundațiile din 1970, podul dintre Ruscova și Leordina s-a frânt de la mijloc. L-au părăsit, s-a făcut altul mai în amonte. Doar că până în ziua de azi, podul e în picioare, se trece pe el, ba chiar am trecut pe el! Autoritățile însă “i-au pus gând rău”…vor unul nou în loc.
Podul peste Vișeu are piciorul din mijloc coborât mult, după ce apele au săpat la baza lui. Dar a rezistat. Mai mult, ne spune viceprimarul comunei Ruscova, la inundațiile din 2008, apa a ajuns la pod și izbea în el, ba trecea prin „burta” podului, fără să rupă nici măcar balustrada! Ce meșteri au lucrat odată ca niciodată?

Acum însă, edilul Ioan Turcsin din Ruscova, cu susținerea vecinului din Leordina, a depus cerere de finanțare la CNI pe situații de urgență pentru demontarea podului și construirea altuia nou. Mai durează pentru că…așa e la noi, durează.
Revenim însă și reamintim că alte poduri din Maramureș au beneficiat de reabilitări, reparații capitale și tot rele sunt. Cel puțin acesta a trecut proba timpului. Și vorbim de apele furioase ale Vișeului, Vaserului, Ruscovei aici, nu de leneșul Săsar sau de rareori furiosul Lăpuș. Podul rupt acum 50 de ani și-a făcut datoria.

1 COMENTARIU

  1. Nu a fost CONSTRUIT NICI UN POD IN AMONTE! ACEST POD A FOST UN POD DE CALE FERATA(CFF) si aceasta a fost ABANDONATA din cauza acestui pod si a altora distruse si avariate pe portiunea LEORDINA_POIENI.Scuze ca ma bag si eu in discutie!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.