La CN „Mihai Eminescu” • Două ore despre educație, pasiune, cunoaștere

0
186

La invitația profesoarei Monica D. Cândea, am avut bucuria să petrec două ore cu elevii clasei a IX-a F, de la CN “Mihai Eminescu”, Baia Mare. Chiar dacă dialogul a debutat timid, am descoperit la acești copii dorința de a ști, de a cunoaște, de a avea și altfel de activități decât tradiționalele ore din programa școlară.
Eu ar fi trebuit să le vorbesc despre jurnalism, dar dialogul a mers în multe direcții: de ce e nevoie de educație, cât de importantă este pasiunea în alegerea unei profesii, ce rol are comunicarea și cât de benefică este relația elev-profesor, atunci când este bazată pe respect reciproc. Cât de important este ca elevul să cunoască viața reală.
Am primit multe întrebări și, la rândul meu, le-am adresat întrebări: ce ziare sau reviste citesc, cât de des, ce teme ar vrea să găsească în mass-media, cât timp alocă rețelelor virtuale… Iar răspunsurile au fost diverse. Semn că tinerii au nevoie de îndrumare, de modele, de o corectă informare, de înțelegere, de empatie. Am selectat dintre opiniile lor, două, care mi s-au părut mai aproape de motivația întâlnirii.
Lorena Dragoș: Doamna Viorica, prin vorbele sale frumoase, ne-a făcut să înțelegem demersul vieții. Ne-a vorbit despre cariera sa și despre cât de importantă este alegerea profesiei. Dacă în viață vei începe un business, poate vei avea succes, poate vei eșua, însă orice ar fi nu trebuie să renunți din a face ceea ce îți place și te face fericit. Asta am înțeles eu din întâlnirea cu doamna Pârja, care mi-a schimbat total gândirea. Eu, personal, nu am o atracție aparte pentru jurnalism, însă, cu siguranță, voi avea mai multă încredere în domeniul înspre care mă voi îndrepta. A fost o experiență foarte frumoasă și mi-a făcut o deosebită plăcere să o întâlnesc. M-a făcut să înțeleg multe lucruri, care mă pot ajuta în viață.
Fekete Nicholas: Întâlnirea cu jurnalista Viorica Pârja, pot spune, a fost una de succes, din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, am fost plăcut surprins să aud cum a devenit dânsa un jurnalist de succes și care au fost etapele pentru reușită. Tonul cu care rostea cuvintele era unul plin de magie și de pasiune. Am remarcat faptul că este foarte dedicată meseriei sale, încercând să-i facă pe receptori să contribuie și ei în povestea creată.
Pe de altă parte, cel care dorește să ajungă acolo unde țintește este nevoit să înțeleagă că trebuie să ai un mare interes și să-ți aloci timp pentru pasiunea ta. Dialogul cu doamna Pârja m-a făcut să-mi dau seama cum este de fapt lumea în care trăim și ce se așteaptă de la noi, de la fiecare. Întâlnirea a fost una constructivă, presărată cu tot ceea ce trebuia, asemeni unei terapii prin cuvânt, punând o bază la dezvoltarea noastră personală. Îi mulțumim pentru întâlnire!
Și eu vă mulțumesc, clasa a IX-a F, și promit că ne vom mai întâlni, deoarece sunt multe subiecte de discutat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.