S-a lansat proiectul „KARPAT – Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice

0
20

Grupuri interesate și membri din echipa de implementare a proiectului „KARPAT – Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice” au participat la conferința de lansare ce s-a desfășurat la sediul Voievodatului Podkarpackie pe 20 martie 2024 în orașul Rzeszow din Republica Polonă.
Consiliul Județean Maramureș este partener în proiect alături de Voievodatul înfrățit Podkarpackie – lider și ceilalți parteneri: Autoguvernarea Regiunii Preșov (Slovacia) și Consiliul Județean Suceava (România). Ministerul Fondurilor și Politicii Regionale (Polonia) cooperează la acest proiect în calitate de observator. Proiectul este un rezultat al cooperării Județului Maramureș cu Voievodatul Podkarpackie din Polonia în baza Acordului de cooperare semnat între părți în anul 2019.
Printre participanții la întâlnirea de lansare a proiectului s-au numărat și reprezentanți ai Grupului European de Cooperare Teritorială ESPON și reprezentanți ai Universității din Varșovia (EUROREG – Centrul pentru Relații Regionale și Locale Europene), câștigătorul contractului de realizare a analizei țintite din cadrul proiectului. Totodată, la eveniment a fost prezentat conceptul de cercetare al antreprenorului și s-a subliniat importanța abordării participative, un factor major în atingerea obiectivelor acestui proiect de cercetare.
Prin proiectul finanțat de ESPON se va realiza o analiză țintită pe tema de cercetare: „Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice.” Analiza din cadrul proiectului va fi un răspuns la necesitatea de a lărgi și aprofunda cooperarea în regiunea Carpatică. Rezultatul va fi un document care să confirme necesitatea promovării la nivelul CE și a implementării unei Strategii Macroregionale planificate pentru Munții Carpați.
Programul de cooperare ESPON 2030 este finanțat de UE și sprijină expertiza de înaltă calitate a instituțiilor publice responsabile cu dezvoltarea politicilor teritoriale. Programul include pregătirea unor studii bazate pe nevoile autorităților publice europene la toate nivelurile. ESPON oferă oportunități de a identifica tendințele, de a detecta zonele care au nevoie de sprijin special și de a promova soluții inovatoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.