Rectorul Vasile Țopa reiterează ideea preluării clădirii Remin pentru un centru tehnologic

8
230

Nu numai politicienii sunt în campanie electorală în această perioadă, ci și candidații pentru postul de rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Trei candidați au fost validați de Senatul Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) pentru funcția de rector, alegerile fiind programate în data de 16 mai, primul tur, și în 20 mai, turul al doilea, dacă va fi cazul. Potrivit site-ului UTCN, actualul rector Vasile Țopa candidează pentru un nou mandat, dar s-au mai înscris în cursă alți doi profesori, Dan Doru Micu și Honoriu Vălean. Mandatul viitorului rector va fi de 5 ani.
Actualul rector, prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, a făcut o primă oprire în această „campanie electorală” în Baia Mare, la Centrul Universitar Nord, acolo unde s-a întâlnit cu cadrele universitare, dar și cu studenții. Acesta a prezentat obiectivele atinse în ultimul său mandat, dar și țintele din noul plan de management.
„Am construit mult, a fost un efort mare din partea tuturor și consider că este un moment în care putem construi mai departe ceea ce îmi doresc în acest moment, o universitate europeană… Am avut foarte multe momente dificile în care nu aveam banii de salariu pentru mâine. Am rămas în pană de bani pentru bursele studenților, dar am avut grijă ca aceste elemente să nu se sesizeze. După fuziunea din 2011 a fost o perioadă complicată. Încet, dar sigur am ajuns să avem în Baia Mare același tratament ca și la Cluj”, a punctat rectorul Vasile Țopa.
Printre obiectivele anunțate de prof.univ. dr. ing. Vasile Țopa se numără preluarea clădirii Remin Baia Mare, în acest spațiu urmând să fie dezvoltat un centru tehnologic, care să contribuie la dezvoltarea sectorului IT/ inteligență artificială din Baia Mare și împrejurimi. În prezent există toate aprobările necesare pentru achiziția clădirii, dar trebuie finalizată evaluarea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului. Mai sunt avute în vedere amenajarea unui campus universitar, proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice.
Actualul rector a mai accentuat că „EUT+ (European University of Technology) va fi brandul sub care vor fi promovate toate acțiunile și proiectele instituționale ale alianței transnaționale”, în cadrul acesteia fiind realizate și schimburi de studenți. În plus, se are în vedere „o evaluare externă instituțională internațională”.
La ora actuală, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se află pe poziția a șasea ca număr de studenți, având peste 18.000 de studenți. Ca finanțare, instituția de învățământ superior se situează pe locul 4, bugetul anual fiind în jur de 300 milioane lei.

8 COMENTARII

 1. Domnul profesor Țopa este potrivit pentru încă un mandat din foarte multe puncte de vedere, printre care amintesc cele mai importante, cu speranta de a deschide ochii si celor care sustin ceilalti candidati:
  1. Din punct de vedere managerial, domnul Țopa este mult peste majoritatea rectorilor din întreaga țară, având cunoştințe de gestiune financiară solide, spre deosebire de ceilalți doi candidați, care au abordat prea puțin, spre deloc, partea financiara in planul lor de management. Aşadar, funcția de „ordonator de credite” nu doar că se pliaza bine pe dânsul, dar poate sa şi facă asta eficient.
  2. A doua funcție importanta pe care un rector trebuie sa o indeplineasca este cea de reprezentare, ori ascultand cu ATENTIE modul in care ceilalti doi candidati si-au expus planurile de management pot spune fara ezitare ca domnul Țopa ar reprezenta mult mai bine UTCN in relatiile cu alte entitati din ecosistemul clujean.
  3. Pe timpul mandatelor domnului Țopa, UTCN a avut parte de o dezvoltare exponentiala privind facilitatile universitatii, dotarile din laboratoare, performanta cercetarii, initierea relatiilor de parteneriat cu alte universitati, companii si diverse entitati din tara si strainatate si sprijinul acordat cadrelor didactice si studentiilor.
  4. Sigur ca mai sunt multe de facut in si pentru UTCN, dar pana si ceilalti doi candidati in dezbaterea lor publica au recunoscut aceste performante atinse de domnul Țopa, asadar, va indemn pe aceasta cale sa il sustineti sa faca in continuare ceea ce ne-a propus in planul managerial si sa il votam cu totii!!
  P.S. nu in ultimul rand fac trimitere catre raportul rectorului UTCN pe anul 2020-2024 (care este un document public) si sa consultati ceea ce am spus mai sus, sustinut de cifre.

 2. Felicitari domnule Rector Topa, pentru tot ce ati realizat in universitate si va doresc succes in obtinerea unui nou mandat. Sunteti un adevarat lider cu experienta si competenta, un exemplu de cadru didactic.

 3. Dl Rector Vasile Topa prezintă o viziune clară și o strategie modernă pentru conducerea Univ Tehnice din Cluj-Napoca. Realizările dânsului nu pot fi negate. Dovedește că este singurul candidat serios în această competiție. Schimbarea o fac oamenii care se adună în jurul unui plan real, concret și bazat pe fapte. Dl Rector Țopa convinge prin cea ce propune și învinge. Câștigă, pentru că oamenii într-o instituție de învățământ superior știu să aprecieze competența, moralitatea și onestitatea.
  Succes Dle Rector Țopa și sănătate să duceți la bun sfârșit acest nou mandat!

  • Dl Rector Vasile Topa dovedește că este singurul candidat serios în această competiție. Schimbarea o fac oamenii care se adună în jurul unui plan real, concret și bazat pe fapte. Dl Rector Țopa convinge prin cea ce propune și învinge. Câștigă, pentru că oamenii într-o instituție de învățământ superior știu să aprecieze competența, moralitatea și onestitatea.
   Succes Dle Rector Țopa și sănătate să duceți la bun sfârșit acest nou mandat!

 4. A riscat banii de salarii, burse pt imobiliare, si sanatatea angajatilor si studentilor in pademie pt. motive obscure.

  O universitate europeana poate fi chiar si un „butique hotel” cu oameni de valoare, dar omul viseaza nebuneste la palate si straie stralucitoare. Nimeni nu e mai bun ca dansul…

  Un megaloman care nu lasa locul unui baimarean cu logica de ratusca fara baterie si ambitii de dinozaur impaiat.

  Sa fie un vot cu spor pt baimareni.

  • In calitate de membrul al comunității academice din UTCN am participat la toate cele trei dezbateri organizate de către candidații la funcția de rector in Cluj-Napoca. Lucru pe care cred ca Anonimus nu la facut. Totuși este vital să existe un spațiu pentru dezbatere academică liberă și deschisă, in care defăimarea și atacurile personale nu au ce caută. Trucurile de politician Ieftine nu au ce caută într-o comunitate academica respectata ca si cea a UTCN. Mesajele care denigrează ascunzându-se în spatele anonimatului, nu doar că încalcă principiile respectului reciproc, dar și subminează integritatea discuțiilor academice. Mesajul de mai sus pare a fi unul pe care doar un „postac de meserie” îl poate compune. Moderatorii ar trebui sa fie mai atenți cu asemenea specimene care nu fac decât sa strice un articol bun. PS. Astăzi atât prof. Dan Micu cat si prof. Honoriu Vălean au recunoscut public realizările profesorului Vasile Topa din ultimele doua mandate. Este normal ca fiecare candidat sa aibă viziunii diferite pe care sa le expună si pe care sa ne convingă sa le urmam, dar amestecul intr-un proces democratic care se desfășoară in mediu academic a persoanelor neavizate care habar nu au despre ce vorbesc este un derapaj specific clasei politice care se pricepe la orice.

   • Sunt persoana din spatele dosarului 3539/117/2023, ca atare cunosc foarte bine doi candidati – Topa si Valean . Stiu ce au facut, stiu ce pot si ce nu pot acestia sa faca. Stiu de ce sunt in stare. Stiu cat de mult pot distruge specializari, cultura institutiei, oameni, principii, stiu cum le functioneaza mintea. Sunt politicieni abili si incalca legea cu impunitate. Nu sunt oameni de valoare, in opinia mea. Ar fi bine sa ii cunoasteti prin prisma faptelor, nu a lozincilor.
    Nimeni nu este perfect.
    Totusi, oamenii se impart in buni si rai.
    Pe de alta parte, fiecare voteaza in functie de propriul interes.

    Pe cel de-al treilea candidat nu il cunosc.

    Eu nu votez – mi-au luat cei doi dreptul la vot !
    Dar informez – asa este corect ! Informatia este valoroasa uneori.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.