Studenţii băimăreni, în dialog cu ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Micula

0
54

Studenţii băimăreni au avut şansa să afle direct de la ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, Alexandru Micula, despre ce înseamnă misiunea de a reprezenta România în străi­nătate.

De asemenea, în cadrul dialogului a fost abordată problema războiului din Ucraina, dar referiri s-au făcut şi cu privire la situaţia comunităţilor româneşti din Ucraina.
În vizita sa la Centrul Universitar Nord Baia Mare, Excelenţa Sa, Alexandru Micula, a fost însoțit de Consulul României la Solotvino, Grațian-Florin Pârvu.
„Suntem solicitaţi să transmitem legislaţia românească în procesul de analiză a strategiilor din Ucraina. Se apelează la noi pentru a vedea ce se întâmplă în România, România fiind considerată de Ucraina ca fiind mo­del de bune practici în acest domeniu. Premierul ucrainean dă personal acest semnal”, a afirmat ambasadorul Alexandru Micula.
Diplomatul a adăugat că se lucrează la strategii ce vizează utilizarea limbii materne, inscripţionarea bilingvă sau triling­vă a indicatoarelor rutiere sau a celor de pe instituţiile publice.
„În 7 iunie, la Kiev va avea loc un forum pe tema minorităţilor naţionale la care vor participa reprezentanţii tututor minorităţilor naţionale din Ucraina, dar şi instituţii ale statelor înrudite care pot să contribuie la păstrarea identităţii acestor minorităţi naţionale. A fost invitat şi Departamentul Românilor de Pretutindeni ca fiind un partener posibil în implementarea acestor strategii. Nu s-au rezolvat toate problemele, dar în ultimii doi ani vedem o serie de reforme în direcţia corectă”, a mai spus ambasadorul României în Ucraina.
Pe de altă parte, diplomatul s-a referit la războiul din Ucraina, la faptul că „nu există familie”, fie ea şi de români, care să nu fie afectată de acest conflict.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.