Abandonarea minelor din Maramureș, „atentat la patrimoniul cultural”

6
1906

„Abandonarea minelor care puteau fi introduse într-un circuit turistic a reprezentat un atentat la patrimoniul cultural și întinarea memoriei străbunilor” este semnalul de alarmă tras de organizația Go Green Resources. Reprezentanții organizației spun că, din patrimoniul Maramureșului, cel puțin o mină ar fi trebuit să fie introdusă în circuitul turistic.
„Baia Mare înseamnă «mina cea mare» și s-a construit pe seama resurselor de aur, argint, cupru, plumb și zinc, însă să nu-i mai pomenești istoria sau să nu păstrezi măcar un eșantion din rețeaua minieră este o blasfemie. Mina Herja trebuia cel puțin păstrată pentru turism și cercetare, așa cum s-a întâmplat în toată lumea civilizată. Dintre toate perimetrele miniere din Maramureș, trebuia amenajată cel puțin o mină pentru a vedea cei interesați ce a însemnat istoria locului și de unde au fost scoase metalele și florile de mină”, spun cei de la Go Green Resources.
Reprezentanții organizației spun că e inacceptabil ca în alte țări, minele vechi să devină „o atracție pentru turiști și cercetători și o mândrie pentru localnici”, iar la noi nu s-a reușit acest lucru, deși exista potențial turistic.
„Mina Herja a deținut terenuri și construcții de suprafață care trebuiau transformate într-o arhitectură specifică și organizate intrări în subteran, unde se vedea mirajul acelei lumi «fără cer» în care era viața de miner. Proiectul închiderii minei Herja prevedea preluarea apelor de mină în stația de epurare prin blocarea tunelului Herja – Flotația Centrală, însă realitatea este alta: apele se scurg în perimetrul Flotația Centrală și pe urmă direct în Săsar, fără a fi tratate”, mai semnalează cei de la Go Green Resources.

6 COMENTARII

  1. De cel puțin 15 ani se gaseste in primărie „PUZ ”
    Centru Ferneziu” prin care am propus reconversia minei Herja in obiectiv turistic, cu acces inclusiv cu o telecabina de la gara Ferneziu, pànă la care să se ajungă cu un tren urban pe traseul căii ferate abandonate.

  2. Să nu uităm. Din anul 2006, la Baia Mare s-a inițiat și demarat proiectul ,,Studiu de potențial privind patrimoniul industrial minier al județului Maramureș și oportunitățile de valorificare a acestuia în scopuri muzeal-turistice”, ai cărui parteneri sunt Consiliul Județean Maramureș, Consorțiul Comunitar Minier Maramureș, Centrul Universitar Nord, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Muzeul de Mineralogie, Clubul de Speologie,, Montana”, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național. Nu s-a putut materializa nefiind aprobată Strategia industriei miniere și modificarea și completarea Legii Minelor. Nr. de 1228 cititori până la această oră demonstrează interesul pentru fostul ,,Minerit din Maramureș”.

  3. ÎN SLOVACIA MAJORITATEA MINELOR ŞI PUȚURILOR DE EXTRAGERE A MINEREURILOR AU FOST SALVATE ṢI CONSERVATE PENTRU GENERAȚIILE VIITOARE ṢI PENTRU TURIṢTI.ÎN FIECARE AN SE ORGANIZEAZĂ ÎNTÎLNIRI ATÎT CU MINERII DIN SLOVÁCIA CÎT ŞI DIN ALTE ȚĂRI.FIECARE ORGANIZAȚIE SE PREZINTĂ CU DRAPELELE ŞI CU ȚINUTA MINERIASCĂ SPECIFICĂ LOCULUI DE UNDE A SOSIT.AŞADAR O ATRACȚIE TURISTICĂ.ÎN ROMÂNIA TOATĂ ÎNCHIDEREA PERIMETRELOR MINIERE S A FĂCUT HAOTIC FĂRĂ NICI O STRATEGIE,FIIND INTERESAȚI DOAR DE BANII FĂCUȚI DIN VÂNZAREA UTILAJELORLA FIER VECHI.PĂCAT!!!

  4. Da ..tare bine știu străinii ce ne trebuie la noi …interesant nu !? …..nu cumva vor să facă ei un proiect din care ca de obicei să câștige tot ei ..că la noi in tara legea este creata in avantajul lor ,nu al românilor noștrii ….acum că ne au luat resursele ..să ia și minele cu totul …zic….și să faca bani și de acolo pe seama noastră ..că la Mocănița…..,iar daca un roman de al nostru va încerca ceva…..că de obicei …lui să ii închidă toate căile ….de ce nu semnalează aceste probleme organele noastre de stat care se ocupa cu ecologizarea , mediul si turismul….ca doar salariile nu sunt mici pe acolo …nu?

  5. Dada este păcat că nu sa păstrat măcar întrarea principală a minei..măcar până la cota 0..pentru a arăta generației tinere…ce a fost mineritul..riscul

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.