Vremea aventurilor! Rafting în Defileul Lăpușului!

0
417

Cel mai interesant navigabil râu din Maramureș este Lăpușul, indiscutabil, datorită defileului de 35 de kilometri ce se întinde de la Răzoare, de pe teritoriul orașului Târgu Lăpuș până la Remecioara, pe teritoriul comunei Remetea Chioarului. Zilele acestea, temerarii au urcat bărcile pe mașini și au atacat defileul, din toate unghiurile posibile. Am fost și noi, nu?

În mod normal, datorită întinderii, dar și vitezei mici a cursului râului, cu excepțiile de rigoare și memorabile, e puțin probabil să faci tot traseul într-o zi, dacă vrei să te bucuri de el. Astfel, amatorii de senzații pe apă au împărțit râul în trei. De la Răzoare la podul de la Sălnița, un traseu lung, dar frumos, care cere însă multă apă. Traseul de la Sălnița la Buteasa Râu, cel mai aventuros, datorită acelei superbe Scăriță a Asprei, o porțiune de chei cu vad continuu și cu pereți abrupți de stânci pe ambele părți ale râului. A treia porțiune e satisfăcătoare pentru că are de toate, dar mai ales nu ai teama că rămâi fără apă. Undeva spre final, vine cu debit și râul Cavnic.
Zilele acestea, s-a coborât cu bărcile pe râu joi, vineri și sâmbătă. De mai țin ploile, aceiași temerari care au încercat “râul cu degetul” de la Buteasa la Remecioara, revin pentru Sălnița-Buteasa. Sau chiar cele două împreună, de mai plouă. Râul e mare, maro, e vivace. Vremea e ciudată, capricioasă, în țară bate ba gheață, ba vin vânturi furioase. Nu te aventurezi în zonă cvasivirgină, la dispoziția Furiilor Naturii, dacă nu ești sigur pe tine. Nu te aventurezi fără echipament potrivit – bărci bune, costume de neopren, vâsle și brațe puternice. Îți asumi o ploaie neașteptată sau o furtună cu tunete și fulgere, pe apă. Așa că și o pelerină sau o foaie de cort își au locul cu tine. Apă, mâncare. O trusă sanitară.
Acestea fiind spuse, începem varianta de Mioriță amfibiană. Are peste 1400 de variante culese din toată România, ar mai încăpea una?
“Pe/ un picior de plai/ Pe-o gură de rai/ Iată vin în cale/ Se cobor la vale/ Trei băieți trecuți/ Căpoși, berbecuți/ Dusă-i prima tinerețe/ Bate vânt de bătrânețe. Unu-i moldovean/ Unu-i chiorean/ Altu-i băimărean. Cu toți împreună/ Mări se vorbiră/ Și se sfătuiră/ La răsărit de soare/ Pe râu să coboare/ Pe nime’ s-omoare/ Râul să-l cutreiere/ Stresul să și-l treiere (asta una e forțată, dar cine suntem noi, doar n-om fi poeți?)

Și-au plecat fârtați/ S-au întors ca frați/ Nime’ n-o murit/ Un pic s-au pleoștit/ Ud, frig, chiar și ploaie/ Totuși nu cât să-i doboare” (mini-Mioriță de sezon).
În mare, fără pic de exagerare, Defileul Lăpu­șului ar putea deveni una dintre cele mai mari atracții turistice ale Maramureșului, poate a Nordului de țară. Desi­gur, un pic de curățenie, câte un refugiu, un pic de semnal la telefon, poate chiar un punct Salvamont. În cazul de față, cei trei ciobănei au avut o superbă aventură de patru ore, încununată și cu pungi întregi de hribi și de gălbiori culeși din locul unicei opriri de tras sufletul. Evident, la capăt de traseu puși urgent la tigaie, cu “pizza tradițională” și cu alte cele. Vremea rămâne deo­camdată instabilă, ceea ce vine cu promisiunea continuării sezonului de rafting în Defileul Lăpușului. E aproape imposibil de descris senzația, fiorul, amestecul de incitare cu adrenalină, urmate de perioade liniștite, de plutit, de meditat, de ascultat și urmărit păsărele, animale, de focalizat în decor după ciuperci sau după castori. O senzație de neînlocuit!!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.