Un judeţean nou venit şi bun, unul vechi în reabilitare, cu porţiuni de pământ!

0
432

Autorităţile din comunele Strâmtura şi Petrova, ce au făcut din propriile bugete un drum intercomunal foarte util, întocmesc documentaţiile pentru predarea la Drumurile Judeţene. Se inventariază podeţe, se fac paşii pentru predare. Nu la fel se petrece la alt asemenea drum, şi mai util, cel de la Botiza la Groşii Ţibleşului. Pe de altă parte, rămâne în picioare promisiunea de modernizare a unui drum judeţean vechi, parţial de pământ, despre care am mai vorbit.

Se numeşte DJ 185 şi arată, conform listei de drumuri oficiale a judeţului Maramureş, după cum urmează: Hărniceşti-Hoteni-Ocna Şugatag-Călineşti-Văleni-Bârsana-Petrova-Bistra-Valea Vişeului-Lunca la Tisa-Bocicoiu Mare-Crăciuneşti. Drum judeţean, da? L-am parcurs. Între Hărniceşti şi Hoteni e acum în reabilitare. Şi după principiul profund românesc “trebuie să fie prima dată rău ca să fie bine”, e totuşi ceva dezastruos. Nu e închis, dar abia îl parcurgi, utilaje grele ridică nori de praf, în sat s-a dezgropat canalizarea şi miroase a … dejecţii. Fostul asfalt s-a ridicat, e uliţă de pământ acum. Localnicii se ceartă cu muncitorii şi sună constant primarii să le facă dreptate. Şi da, e sezon turistic…dacă eşti turist şi alegi ruta spre Ocna Şugatag sau Breb, îţi trece tot cheful. Dar dincolo de Hoteni, drumul e făcut deja, arată excelent, e turnat asfaltul. Continuă firesc pe asfalt spre Ocna, Văleni, Bârsana. Unde intră pe Valea Muntelui, ruta pe care se pleca cu stânele spre munţii Maramureşului, la păscut. Cum se termină zona locuită, e gata şi asfaltul. Doar cu 4×4 continui drumul judeţean 185 spre Petrova. Abia îl parcurgi, au curs ape pe drum, ai de ferit bolovani, şanţuri. În Petrova, anul trecut s-au asfaltat doi kilometri pe acest drum. Mai lipsesc trei kilometri pe partea Petrovei spre vârf, apoi alţi 2,5 kilometri din partea Bârsanei. Ca drumul judeţean să devină…judeţean. Şi se va face, conform promisiunilor, sperăm că nu electorale.

Drumul trece apoi spre Bistra, spre graniţă, în Valea Vişeului, unde…iar dispare! E impracticabil, distrus de activităţi forestiere. Are chiar semne de interzis, e necirculabil, nu se poate trece spre Lunca la Tisa. Dar din Lunca spre Bocicoiu Mare şi Crăciuneşti e iar asfalt. Altfel spus, un judeţean de 65,2 kilometri din care lipsesc porţiuni, pe care sunt porţiuni impracticabile. Atât la început de drum, la Hărniceşti-Hoteni unde e şantier destul de haotic, precum şi pe traseu pe Valea Muntelui, dar şi la final, în zonă de graniţă, la Lunca la Tisa.
Altfel spus, avem un drum ce nu prea are faţă de judeţean, integral. Semnele bune sunt că se lucrează pe el. Ar fi o mare realizare, un drum judeţean integral asfaltat?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.