Altfel spus, citind ştirile printre rânduri, că doar ne pricepem la asta, constatăm că România e pe calea cea bună. Doar direcţia e greşită. Şi modul de abordare. Încercăm să vă convingem prin şirul de evenimente proaspete, de date recente.
”România educată” a avut iar probleme la Evaluarea Naţională, la Bacalaureat etc. Poate fi din cauza celor 7 ani de-acasă lipsă, nu zicem, dar poate fi şi din cumulul de factori, gen lecturile absolut neinteresante pentru generaţia 5G. Gen Mara lui Slavici, Ion a lui Rebreanu, Moara cu noroc etc. Total dezrădăcinat de realitatea actuală. Cum ar fi să le dai de citit Bătrânul şi marea, De ce iubim femeile etc? Dar dacă nu e aici problema, ci la chinurile corpului didactic de a scoate nota pentru titularizare? Sau la alde Bulai şi Pieleanu şi toţi pielenii de care te mirai de unde au iubite atât de tinere, ei decrepiţi şi ”doar” cu o funcţie în sistem?
Olimpiada. Dac-ar fi să privim atent topul ţărilor cu medalii, în afara Chinei, care are 1,4 miliarde de locuitori, (practic n-are cum să nu aibă, statistic, vârfuri) celelalte ţări din vârf sunt toate civilizate, dezvoltate, ce investesc în sport şi-n bunăstare. SUA, Japonia, Australia, Franţa, Marea Britanie etc. Cu de la 126 la 66 de medalii, în top 6. Financial Times are deja o analiză pertinentă ce spun medaliile despre nivelul de trai al ţărilor.
Şi-acum, România. Cum necum, am ajuns pe locul 23, ceea ce e o mare performanţă, venită, fără supărare stimaţi guvernanţi, cam de nicăieri. Sau cel puţin nu din zona Dvs. Eventual al talentului nativ, al muncii fără odihnă, al finanţării părinţilor. Nici aici, „România educată” n-a mişcat un deget. Dacă nu ne credeţi, ia mergeţi să vedeţi acum, pe viu, ce se construieşte la fosta bază sportivă Phoenix. Acum. Iar maliţioşilor ce vor comenta câţi sportivi de culoare şi de origine africană au ţările sus amintite, le-am aminti noi ceva: ultima medalie a olimpiadei adusă României a fost a maratonistei ”românce sadea” Delvine Relin Meringor…
Sănătatea. S-au investit bani în spitale, s-au modernizat, se modernizează. Se aduce tehnică modernă. Care stă nefolosită sau la care se face coadă. Iar spitalele cele moderne reabilitate sunt tot pline de infecţii intraspitaliceşti. Reprezentativă pentru mentalul nostru şi pentru sus amintita cale bună în direcţia greşită, e recentul conflict după drama din spitalul Pantelimon, unde acum se ceartă medicii legişti cu Colegiul Medicilor, cine are întâietate să facă expertize. Nu rezolvăm problemele, e important cine face expertizele. Să nu amintim cum stau şi în Maramureş cazurile de malpraxis teanc, probabil aşteaptă să se înfiinţeze o instituţie abilitată, eventual politizată cu un drum, să le soluţioneze.
Economia duduie. Doar ne umple de fum insuportabil.
”ANAF a avut încasări brute de aproximativ 51,7 miliarde lei în iulie, dar cheltuielile au fost de 53,7 miliarde de lei” – a spus ministrul Finanțelor Marcel Boloș, într-un interviu recent. ”O lună cu încasări bune ale ANAF, dar cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții”, a spus ministrul.
În iunie, cheltuielile au fost de 53,7 miliarde lei, iar media primelor 6 luni este de 56,5 miliarde lei.
Mai vreţi? Mai avem. Cea mai dureroasă, de final, ne-o dă Eurostat, institutul european de statistică. La numărul de doctori care au terminat studiile în 2022, România se află pe locul 4 în Europa. Unde-s? Nu cumva deja în Europa „cealaltă”? În topul dentiştilor absolvenţi, România conduce topul, suntem pe locul 1 cu 9,9 absolvenţi la suta de mii de locuitori! La media europeană de 3,2. Totuşi, suntem ţara cu cea mai precară igienă dentară.