Premiul Fundaţiei Culturale Memoria pentru un volum despre arta în detenţia politică

0
56

Primul volum din seria „Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare”, publicat la Editura PostModernism Museum în 2023, a primit premiul „Cicerone Ionițoiu” pentru cel mai bun volum de studii în cadrul Concursului de publicații privind comunismul, ediția a IV-a, organizat de Fundația Culturală Memoria.
Proiectul editorial este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Volumul II se află în pregătire. Între autorii cărţii se regăseşte şi Cosmin Năsui, un istoric şi critic de artă, cu origini maramureşene.
Cercetarea studiilor de caz a pornit de la identificarea, în cadrul unei cercetări preliminare, a peste 170 de artiști și peste zece istorici de artă din România, care au cunoscut diverse forme ale detenției în diferite regimuri totalitare din România.
„Publicația este prima dintr-o serie de trei volume dedicate artiștilor și istoricilor de artă în detenția politică a regimurilor totalitare din România. Studiile cuprinse în acest volum și în cele ce urmează, dedicate categoriilor socio-profesionale ale lumii artistice, sunt elaborate de cercetători care provin din mai multe câmpuri de interese și specializări științifice ce utilizează metodologii interdisciplinare”, punctează Cosmin Năsui, editor coordonator.
Cosmin Năsui este curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești Modernism.ro. Este curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum şi partener la Nasui Collection & Archives. Este autor de cărți de sinteză, monografii și studii de istoria artelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.