Absolvenții promoției 1974 a Școlii Generale ”Dr. Ilie Lazăr” din Giulești s-au întâlnit după 50 de ani de la absolvirea clasei a VIII-a. De organizare s-au ocupat doi foști absolvenți: căpitan comandor Grad Gheorghe și ing. Vraja Vasile. Au răspuns prezent 14 foști elevi și doi profesori S-a constatat că profesorii Tănase Gheorghe, Berinde Nicoară și Pop Gheorghe și elevii Oanță Măricuța, Pârja Ileană nu mai sunt printre noi. Au rămas în viață 4 profesori și 24 de elevi. În memoria celor decedați s-a păstrat un moment de reculegere.
A urmat ora de dirigenție. La strigarea catalogului au răspuns prezent: Bârlea Ioan, Burnar Tupiță Ileana, Gogotă Erdei Maria, Grad Gheorghe, Hotea Gheorghe, Hotea Maria, Iura Sas Maria, Iurișan Vasile, Lazăr Vasile, Mînăilă Ioan, Puț Maria, Pop Vasile, Rednic Vasile și Vraja Vasile. În continuare, fiecare și-a prezentat, pe scurt, activitatea desfășurată în cei 50 de ani. Ca o concluzie, a rezultat că toți au terminat 10 clase, după care unii au urmat liceul și apoi facultatea, iar alții au urmat școala profesională și s-au calificat în diferite meserii. Acum sunt pensionari și s-au retras acasă în satul natal.
Cu această ocazie, așa cum se obișnuiește, s-au relatat și unele întâmplări din timpul când au fost elevi.
Gogotă Erdei Maria, care în clasa a VIII-a a câștigat proba de 800 m la campionatul județean, în timp ce se antrena pentru concurs i s-au rupt tenișii și neavând de unde să facă rost de alții a alergat desculță, terminând cursa pe locul întâi, dar a fost descalificată pe motiv că nu a alergat cu pantofi cu cui.
Rednic Vasile, bun la săritura în înălțime, avându-l ca antrenor pe prof. Chiver, nu avea timp suficient pentru a învăța. Grad Gheorghe și Vraja Vasile erau olimpici la matematică. În discursul lui, Grad Gheorghe a amintit de vizita Ministrului Educației la școala din Giulești, care văzând catalogul i-a recomandat să devină matematician. După absolvirea clasei a VIII-a a urmat Liceul Militar din Câmpulung (Moldova), a urmat Institutul de Marină din Constanța, iar după absolvire a continuat, la fără frecvență, Facultatea de Matematică, la Universitatea din București.
S-a mai amintit că a fost o generație fericită, care a beneficiat de profesori calificați și bine pregătiți profesional, având în vedere că în alte școli erau profesori necalificați.
Vraja Vasile a spus că a urmat Liceul nr. 1 Baia Mare și pe urmă Facultatea de Construcții Civile din Timișoara. La absolvire a fost repartizat în Banat, în final reușind să se transfere în Maramureș, la IPEG. Este căsătorit are un copil și este pensionar.
Dirigintele clasei a decedat, dar ”misiunea” a fost preluată de profesoara Sabou Sofia, care a arătat că era pentru prima dată dirigintă de la absolvirea facultății: ”Când mă gândesc cu câtă emoție am intrat la prima oră de dirigenție, dar am constatat că ne-am înțeles, am emoții și acum, după atâția ani când mă găsesc în fața dumneavoastră”.
Profesorul Sabou Vasile a spus că a venit la întâlnire să depene amintiri nu să dea lucrare de control.
Amintirile au continuat la masa festivă.
Vasile Sabou