Tot ce (nu) trebuie să NU știți despre România, azi

0
95

Nici n-a început campania electorală și deja curg râuri de lapte și miere. Candidații zic, promit, demontează ce zic sau nu fac ceilalți. Unii cad în ridicol, alții joacă roluri ce nu “le stă”, alții devin periculos de credibili. Periculos de (in)credibili! Chiar dacă știm că nici prin gând nu le trece. Să facă. Decât să zică. Dar noi, țara, poporul, cum stăm? Oare nu ar fi corect să evaluăm realitățile, lucrurile palpabile din viețile noastre, nu pensiile, nu kilometri virtuali de autostradă și spitalele regionale care ar crește ele, doar n-a plantat nimeni sămânța de spital.
Cum stăm, deci? Realistic vorbind. Stăm pe locul doi european cu cea mai mare rată a mortalității din accidente rutiere, cu 81 de morți la mia de locuitori. După Bulgaria, așa e. La inflația europeană de 2,6% pe Europa, măsurată în iulie 2024, România e “lider codaș” cu 5,8% inflație, în pericol de a căpăta infringement (înghețare a fondurilor) atât pe PNRR, cât și pe alte fonduri, din cauza unor înțelegeri de Mediu nerespectate.
În paralel, subvenția dată partidelor politice de Statul falimentar și în inflație profundă este de 65 milioane euro partidelor, plus 50 milioane euro minorităților naționale. În total 115 milioane euro, ba cică ele, partidele, sunt singurele care dacă rămân cu bani nefolosiți nu-i returnează Statului, ci-i pun la pușculiță, pentru anul de alegeri!
Dar hai să atingem și partea autohtonă, Maramureșul. Știm…cele mai mici salarii, cele mai mici investiții din regiune, cel mai puțin folosit aeroport. Astea sunt cunoscute, nu se discută. Dar măcar să fim între primele orașe non-reședință de județ la fonduri europene atrase! Să vedem. Turda cu 75 milioane euro, Hunedoara – 57, Beclean – 55, Pucioasa – 41, Făgăraș – 39! Nțțț. Dar în josul topului? Buziaș, Segarcea, Ianca, Oltenița, Strehaia (cu 2 milioane euro). Nici măcar în topul de jos. În schimb, în unul din județele cu cea mai vastă rețea hidrografică, avem probleme cu apa. Da. Avem ce alții nu visează, de la două bazine hidrografice majore la lacuri glaciare și tăuri/zone umede. Dar n-avem apă. Statistica Eurostat cu cititul v-am zis-o, cică românii, la coada clasamentului, citesc între 20-30 de cărți pe an. Nici măcar lecturile obligatorii nu se citesc, e coadă la descărcat Moromeții – filmul de pe torente… Dar mai avem statistici, pentru că așa seci cum par, sunt foarte grăitoare. Cât investim în știință și inovație? Uniunea Europeană undeva sub 300 euro/cap de locuitor. Danemarca 550 euro. Coada clasamentului? România, cu sub 100 euro/cap de votant. Elveția, Islanda, Norvegia? Între 700-900 euro/locuitor. Și ne mirăm că suntem în urmă și că cele mai mari “descoperiri tehnologice” le luăm de pe Temu. Nu degeaba spunea Simon Mwasa Kapwepwe, proeminent scriitor și politician African: “Dacă nu ne manageriem independența foarte bine, colonizatorii vor reveni sub formă de investitori”.
Nouă ne vine să ne întoarcem la ai noștri politicieni și administratori de țară și să-l cităm pe Păstorel Teodoreanu adresându-se lui Mihail Sadoveanu: “De ți-ai face testamentul / Tu să nu-mi lași mii de franci! / Nașule, să-mi lași obrazul/Ca să-mi fac din el bocanci!”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.