Ieri, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, a fost organizată o conferinţă de presă cu privire la începerea noului an şcolar, în care fiecare instituţie abilitată din cele prezente au expus acţiunile pe care le vor desfăşura pentru ca anul şcolar 2024/2025 să decurgă în condiţii prielnice.
Au participat: Constantin Ilea, Comisar şef de poliţie Împuternicit şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Inspector şef col. Marian Piţiş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş, Colonel Mihai Dan Haiduc, Inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Pintea Viteazul” Maramureş şi Comisar-şef de poliţie Flavia Sălăgean, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş.
Premergător începerii anului școlar 2024-2025, în perioada 27 august – 6 septembrie, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, în baza unui plan de acțiune, au fost realizate activități de informare privind modificările legislative recente, respectiv a unui număr de 44 de societăți comerciale care desfășoară activități comerciale în zona adiacentă a unităților de învățământ.
Pe parcursul anului școlar 2024-2025, la nivelul IPJ Maramureș vor fi întreprinse o serie de măsuri, printre care amintim includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare ale polițiștilor din cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranţei publice, dar și asigurarea unei prezențe active a polițiștilor rutieri pe principalele artere de circulație, îndeosebi în proximitatea unităților de învățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere.
La nivelul Poliției Române a fost inițiată Campania ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar. Vor fi desfășurate activități educative în cadrul programului ,,Școala Altfel” și „Școala Verde”, având ca teme ,,Prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun”, iar pe parcursul întregului an școlar se va continua Campania La limonadă cu polițiștii pentru informarea corespunzătoare a elevilor cu privire la riscurile la care se expun încălcând prevederile regulamentului intern al unităţii de învăţământ, dar şi al normelor legale cu incidenţă în domeniul şcolar.
Jandarmii vor patrula în preajma unităţilor de învăţământ
Pentru creşterea siguranţei în școli și în perimetrul acestora, jandarmii maramureșeni își vor adapta dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice prin includerea școlilor în itinerariile de patrulare. Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureş are în responsabilitate instituirea unor măsuri specifice de ordine şi siguranţă publică la instituţii de învăţământ atât individual, cât și în sprijin pentru alte structuri competente.
De asemenea, jandarmii vor acționa în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ preuniversitar în vederea prevenirii fenomenului de absenteism școlar desfășurând controale sistematice în acest sens.
ISU Maramureş va efectua controale şi în acest an şcolar
Începerea noului an școlar reprezintă un moment important și pentru pompierii maramureşeni. ISU Maramureş îşi doreşte ca elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar să fie în siguranță în unitățile de învățământ.
În ultimele 12 luni, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș au derulat 47 de controale de prevenire la unități de învățământ, cu rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.
În aceeași perioadă de referință, pe timpul acțiunilor desfășurate în unitățile de învățământ au fost executate peste 25 de activități de informare preventivă, instruiri, exerciții de evacuare și intervenție, dar și lecții deschise la care au participat mai bine de 3.200 de preșcolari, elevi și cadre didactice. Totodată, au fost efectuate de către subunitățile de intervenție 19 recunoașteri la unitățile de învățământ.
Odată cu începerea anului școlar, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș vor intensifica acțiunile de îndrumare și control la aceste categorii de obiective și vor continua organizarea exercițiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii și cadre didactice.