Ocolul Silvic Baia Sprie, furnizor de semințe de brad și la alte direcții din țară

0
333

Angajații de la Ocolul Silvic Baia Sprie, din cadrul Romsilva – Direcția Silvică Maramureș, sortează în această perioadă semințele de brad și estimează că vor obține aproximativ o tonă de semințe. Din acestea, 200 de kilograme vor rămâne în Maramureș, iar restul vor fi transportate către direcțiile silvice Neamț și Vâlcea.
Bradul este una dintre speciile de bază ale ecosistemelor montane din România, având funcții multiple: ecologice, economice și de protecție a solului. Totodată, având în vedere calitatea superioară a semințelor de brad recoltate în plantațiile din țara noastră, începând din anul 2010 a crescut exportul de semințe din plantajele administrate de Romsilva. Prin urmare, devine necesară conservarea excedentului de semințe de brad în anii cu fructificație bună, cel puțin, până la următoarea fructificație.
După recoltarea conu­rilor de brad și transportul lor de pe teren, începe procesul de prelucrare a conurilor de brad. Acesta debutează cu zvântarea acestora în spații bine ventilate, la o temperatură care nu trebuie să depășească 20°C. Pe toată perioada zvântării, conu­rile trebuie zilnic lopătate pentru a nu mucegăi.
După ce semințele se desprind de solzi și sunt suficient de zvântate, vor fi trecute prin site cu ochiuri de diferite dimensiuni pentru separarea solzilor și a celorlalte impurități de semințele pure. În timpul procesului de prelucrare și sortare, semințele nu vor fi dezaripate, iar separarea solzilor se va face cu grijă pentru a nu provoca vătămări la nivelul tegumentului semințelor sau spargerea pungilor cu rășină. După sortare, semințele se lasă în continuare la uscat, într-un spațiu bine ventilat, în strat subțire de maximum 3 cm, lopătându-se în continuare. Periodic vor fi prelevate probe pentru determinarea conținutului în umiditate. Este important ca semințele să fie uscate uniform, pentru a evita fluctuații de umiditate în masa lotului pe perioada conservării, lucru care ar accelera respirația și transpirația semințelor. În momentul în care umiditatea este corespunzătoare conservării, semințele vor fi ambalate, în prealabil, în saci de rafie, iar apoi în saci de polietilenă care vor fi sigilați.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.