Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis-o în judecată pe Carmen Eleonora Prodan, fost director general al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (9 acte materiale).
Ea este acuzată că a primit sume de bani cuprinse între 300 și 5.000 lei, de la oameni de afaceri și manageri de spitale, pentru încheierea unor contracte ale diferitelor firme și unități sanitare cu instituția pe care o conducea.
În aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției pentru Camelia Rodica Stretea, la data faptei director executiv al Direcției relații contractuale din cadrul CAS Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale); S.R.F., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită și C.M., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.
Procurorii au precizat că, în urma cercetărilor a reieșit faptul că, la nivelul furnizorilor de servicii medicale și îngrijiri la domiciliu, aflați în relații contractuale cu C.A.S. Maramureș “există o reală preocupare de gratificare a inculpatelor Prodan Carmen Eleonora și Stretea Camelia Rodica în virtutea faptului că astfel s-ar păstra bunăvoința acestora pentru a obține ajutor, consultanță, preîntâmpinarea problemelor sau rezolvarea lor imediată”.
Anchetatorii au mai transmis că unii dintre reprezentanții furnizorilor de servicii medicale și îngrijiri la domiciliu ar fi ajuns să dezvolte, de-a lungul timpului, relații extrem de apropiate cu directorul general și directorul relații contractuale al CAS Maramureș.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani și asupra unor bijuterii ce aparțin lui Carmen Eleonora Prodan.
În prezența avocaților, cei 3 inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au declarat că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora.
Astfel, Camelia Rodica Stretea a primit o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare, S.R.F. – un an și 6 luni închisoare cu suspendare, iar C.M. – 8 luni închisoare cu suspendare.
Dosarul de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Maramureș, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie luată în cauză.