Monument special în Baia Sprie • Catedrala orașului, cea cu crucile de aur, a intrat în reabilitare!

0
374

Una dintre cele mai frumoase biserici din Maramureș intră în reabilitare, cu șansa unor fonduri europene. Legenda spune că este o lucrare cum se face „o dată la 100 de ani”, iar primarul orașului, Alin Bîrda, este la rându-i încântat, mai ales că tocmai finalizează lucrările în centrul vechi, iar biserica e o atracție principală.

În jurul ei se învârt mai multe legende, majoritatea neconfirmate. Cică ar fi fost construită cu bani de la împărăție, ba și planul ar fi fost donat de Maria Tereza pentru minerii băisprieni și contribuția lor în aur la bunăstarea Imperiului. Planul fiind cică similar cu al unei catedrale mari europene. În fine, cele două cruci din vârf ar fi de aur sau aurite, ceea ce a adus mai multe încercări de furt de-a lungul timpului. Una semireușită, când ori trupele germane în retragere ori cele rusești în avans în 1945 ar fi reușit să urce, să tragă jos cu funii una dintre cruci, care a fost ulterior înlocuită. Localnicii spun că una din cruci, cea de către deal, strălucește mai tare, deci ar putea fi cea originală…
În realitate, „biserica a fost construită între anii 1846-1858, în stil neoclasic după planurile lui Albin Tischler (după ale cărui planuri a fost reconstruită între 1837-1846 biserica medievală din Berehove-Ucraina, biserica Calvaria, din Satu Mare, construită în 1844, la fel bisericile din Urziceni -1854 și Ciumești -1856). Fațada principală a bisericii are un design monumental. În fața sa, pe un piedestal înalt, se află statuile Sf. Petru și Sf. Pavel. Lucrări de renovare au avut loc în anii 1930 și 1980”.

Biserica a fost chiar catedrală și merită atenție. În acest moment, sunt montate schele, ne spun autoritățile, iar statuile de la intrare care se erodau, fiind din tuf vulcanic, au fost îmbrăcate în mulaj și se fac altele, urmând ca originalele să fie expuse în biserică probabil. La acoperiș, dat fiind deschiderea mare, s-au montat grinzi metalice, nu de lemn. Impresionante sunt și coloanele de piatră de la intrare.
Un alt punct de atracție și absolut original se află în vecinătate. Casa parohială a bisericii romano-catolice este monument istoric și datează din 1773. Este singurul ceas solar pe care l-am văzut în Maramureș, evident gândit odată cu casa, dat fiind așezarea perfectă a casei pe coordonatele potrivite pentru ceasul solar, a observat primarul Alin Bîrda.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.