Luni, 31 martie, la sediul Consiliului Județean Maramureș, a avut loc cea de-a doua întâlnire a factorilor interesați din Județul Maramureș în cadrul proiectului internațional „CIBUS – Reducerea risipei alimentare și a deșeurilor în Europa”.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice, mediului academic, ONG-urilor și autorităților locale pentru a analiza cele mai bune practici în domeniul reducerii risipei alimentare și pentru a identifica soluții adaptate realității și nevoilor locale.
În cadrul reuniunii, participanții au explorat progresul proiectului CIBUS, au discutat despre instrumentele de politică ale județului Maramureș, care contribuie la reducerea risipei alimentare și mijloacele de comunicare aferente. De asemenea, au fost prezentate exemple relevante de bune practici implementate în regiunile partenere, cu accent pe concluziile întâlnirii interregionale desfășurate în Finlanda. Un punct esențial al dezbaterii a fost identificarea inițiativelor locale privind reducerea risipei alimentare, în care s-au implicat activ mai multe instituții. Discuțiile au vizat și campaniile de combatere a risipei alimentare susținute de supermarket-uri, precum și măsurile de conștientizare a publicului.
Participanții au evidențiat nevoia unei implicări mai active din partea autorităților locale, organelor legislative, marilor retaileri, precum și a producătorilor locali și a comunității în promovarea unor practici sustenabile, care să contribuie la reducerea consumului nejustificat și a cantităților de produse alimentare aruncate inutil.
În cadrul concluziilor, participanții au propus realizarea unui ghid care să conțină măsuri și sfaturi utile pentru combaterea risipei alimentare în cadrul gospodăriilor casnice. Acest material va fi realizat în baza schimbului de experiență interregional din cadrul proiectului CIBUS și va avea rolul de a informa și educa publicul asupra unor soluții practice ce pot fi implementate la nivel individual, contribuind astfel la o gestionare mai eficientă a resurselor alimentare. În perioada următoare, concluziile întâlnirii vor fi valorificate în conturarea unor soluții eficiente pentru Maramureș, contribuind la succesul inițiativei la nivel european.
Consiliul Județean Maramureș implementează Proiectul CIBUS în parteneriat internațional, în perioada 1 aprilie 2024 – 30 iunie 2028, cu finanțare prin Programul INTERREG EUROPE 2021-2027. Proiectul vizează consolidarea capacității autorităților regionale de a crea și aplica politici publice inovatoare, menite să reducă impactul negativ al risipei alimentare asupra mediului și economiei locale.