Traficanţi de migranţi

0
494

Sunt anchetaţi: Ergin Mehmet, Mocanu Ion, Akdeniz Rasit, Dabanli Gokhan, Fide Arif, Rusu Ştefan, Gafar Ervin, pentru săvârşirea infracţiunilor de  trafic de migranţi, tentativă la trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat, Zeytun Meh­met Nuri, Korkmaz Ismail, Pak Tahir, Demirdogan Tuncay, Do­gan Omer, Demir Tarik, Dokuzluoglu Ilhan, Salim Zilfo, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat   şi Saracoglu Murat  pentru săvârşirea infracţiunilor de  nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic de migranţi, contrabandă calificată şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada ianuarie – aprilie 2015, pe teritoriul României, şi-a  desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a efectuat transporturi clandestine de migranţi, cu precădere sirieni şi irakieni, având ca principal mod de operare introducerea ilegală a migranţilor, prin frontiera de sud a ţării, utilizând mijloace de transport persoane sau marfă, dar şi o ambarcaţiune de dimensiuni medii cu care au realizat traversarea frauduloasă a frontierei maritime a Mării Negre, iar ulterior scoaterea lor frauduloasă prin traversarea frontierei româno-ungare la bordul unor autotrenuri. S-a stabilit faptul că grupul infracţional avea o organizare extrem de complexă, acţionând concertat pe 3 paliere aflate într-o permanentă legătură infracţională. Astfel, un prim palier era format din organizatorii turci care acţionau pe teritoriul Turciei şi Bulgariei, în scopul racolării şi coordonării transporturilor de migranţi pe ruta Turcia-Bulgaria-România – statele de destinaţie din Spaţiul Schengen, având rolul de lideri ai grupării. Coordonatorii grupării se ocupau într-o primă fază de racolarea şi transportul transfugilor din Siria sau Irak către Turcia, formând grupuri consistente de migranţi atât la Istanbul, cât şi în Bulgaria, iar ulterior de traficarea acestora în state precum Austria, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Finlanda, Suedia. Cel de-al doilea palier era constituit din organizatorii segmentului local al reţelei care acţiona pe teritoriul României, aparent sub forma unor celule distincte, dar care interacţionau între ele permanent sub coordonarea liderilor aflaţi pe teritoriul Turciei şi Bulgariei. Aceştia aveau rolul de a prelua transfugii intraţi ilegal în România, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior îmbarcarea în mijloacele de transport trimise de către organizatorii turci ai reţelei. Un ultim palier era format din transportatorii turci ai reţelei, racolaţi de către organizatorii din Turcia şi Bulgaria şi trimişi în vederea preluării şi îmbarcării grupurilor de transfugi predate de membrii segmentului local al grupării.
Autotrenurile utilizate în scopul traficării migranţilor erau, în general, uzate din punct de vedere tehnic, marfa fiind folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor, uneori actele de transport însoţitoare ale mărfii atestând date nereale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.