Podul peste Someş de la Seini, tot mai aproape de realizare

0
1516

Un nou pod peste râul Someş va fi construit în dreptul localităţilor Seini şi Pomi (jud. Satu Mare). Obiectivul are deja proiectul tehnic realizat, dar şi sursa de finanţare asigurată.
Astfel, investiţia va fi realizată din bugetul local al oraşului Seini. Totuşi, autorităţile vor încerca şi atragerea unor fonduri guvernamentale pentru a scădea cheltuielile proprii care nu sunt deloc mici: peste trei milioane de euro: „Un proiect mare pe care dorim să-l realizăm cât de repede este podul peste râul Someş. Dacă investiţia se va finaliza, va da o altă deschidere oraşului Seini spre judeţul Satu Mare. În acest moment avem proiectul tehnic realizat, sursa de finanţare – de la bugetul local. Vom vedea dacă reuşim şi atragerea altor fonduri naţionale, dar majoritatea banilor provin din bugetul primăriei. Valoarea investiţiei se ridică la circa 3.400.000 de euro. Termenul de realizare a obiectivului ar fi de trei ani de zile de la data începerii lucrărilor. Sperăm că cel târziu în primăvara următoare să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Podul va face legătura între oraşul Seini şi localitatea Pomi din Satu Mare. Va fi amplasat exact pe locul podului plutitor peste Someş, sau bacul cum îl ştie lumea. Podul acesta este deosebit de important, atât pentru oraşul nostru, cât şi pentru localităţile învecinate de dincolo de Someş, din judeţul Satu Mare, pentru cei care călătoresc la Cluj, deoarece se face o economie foarte mare de drum, pentru că se scurtează foarte mult traseul, dar şi de timp. De asemenea, cei care vin din Negreşti şi zonele vecine nu o să mai trebuiască să meargă până în Baia Mare ca să ajungă la Cluj pentru că se scurtează foarte mult. Este şi o deschidere economică, iar avantajele sunt multe aşa: în primul rând reducerea consumului de carburant prin scurtarea drumului, deschidere a zonei înspre Satu Mare şi invers. Producătorii şi terenurile agricole de aici vor fi mai bine puse în exploatare. Deci, în concluzie, sunt foarte multe avantaje ale acestui pod”, a explicat Octavian Bodea, viceprimarul oraşului Seini.
Cetăţenii din localitate, şi nu numai, ard de nerăbdare să vadă podul funcţional: „Aşteptăm să vedem dacă se va face acest pod şi în cât timp. Cert este că e nevoie de aşa ceva aici la noi în zonă, pentru a avea acces mai facil la judeţul Satu Mare, dar şi dacă vrem să mergem către Cluj-Napoca”, a spus Nelu Sima, localnic din Seini. „Ar fi bine să se construiască un asemenea pod, ca şi cum se face la Ulmeni, am înţeles. Că avem mai multe posibilităţi de ieşire din oraş către zona Satu Mare, dar şi către Cluj-Napoca, şi e mai scurt drumul”, a precizat şi Alexandra Maxim. „Nu ştiu cât ar costa o asemenea investiţie şi de unde ar scoate primăria aceşti bani, dar ideea este bună. Este necesar un asemenea pod”, a conchis un alt cetăţean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.