Pervertirea politică

1
67

Partidele sînt asocieri de persoane cu doctrină comună, dintre care unii candidează și sînt aleși să reprezinte interesele alegătorilor în relația cu statul. Un partid exprimă interesele unui grup cu o ideologie relativ clară și fiecare politician își reprezintă organi­za­ția, însă răspunde individual pentru acțiunile sale reprobabile. Imunitatea privind declarațiile politice (perverse) trebuie eliminată!
Avem partide de nișă, cu un electorat minoritar, precum cele națio­na­liste. Sînt apoi partide susținute de elita societății, formate din activiști activi. Iar partidele de masă, spre care tind și celelalte, mizează pe întregul electorat, mesajul fiind adresat tuturora, ideologia lor fiind complementară. Între partide există paralelisme și construcții ideatice similare, concretizate în programe politice ce la cîștig pot deveni de guvernare.
Puterea poate fi obținută și prin ocolirea electoratului, folosind căile extraparlamentare, bazate în principal pe metode neortodoxe, cum ar fi înlăturarea politicienilor indezirabili prin intermediul justiției. Este o mare slăbiciune a democrației dacă procurorii arestează oameni inocenți. Societatea românească a reușit să descopere și să stopeze aceste abuzuri generate de protocoalele secrete dintre Parchet și SRI.
Între partide apar conflicte politice care adesea iau forme de protest, cu îndemnarea adepților să iasă în stradă. În societatea pluralistă, conflictul este reglementat – pentru a nu degenera în haos civil, cum se întîmplă. Țările UE sînt pluraliste, permit existența partidelor de nișă, pentru o mai bună reprezentare a grupurilor minoritare în parlament, dar acest sistem, după cum vedem și la noi, este extrem de conflictual și perioadele de stabilitate sînt scurte.
Partidele au rolul să explice cauzele ce determină actuala stare socială și să hotărască ce e de dorit și ce nu. Însă ideile de partid n-au la bază rațio­namente științifice sau statistice, ci se concentrează pe respingerea adversarului și adesea a realității, în temeiul unei argumentații emoționale. Liderii de nivel european au mai mare cuvînt, partidele naționale țin seama de autoritatea familiei politice din care fac parte în Parlamentul European.
Partidele decid direcția binelui și caută să creeze solidaritate în jurul acelei idei în care cred și în care pun rațiuni convenabile și emoții negative îndreptate împotriva adversarilor politici. Alegătorul impresionabil, fără convingeri și atitudini elaborate, devine adept și chiar fan(atic) al unui politician sau partid, vrăjit de opinia care pînă la urmă se dovedește greșită, ca majoritatea ideilor politice care nu țin seama că partidele sînt făcute să le slujească oamenilor, nu invers.
Cei care susțin valori „neîndoielnice” și lideri „providențiali” nu trebuie urmați orbește, aceste grupări de obicei practică denigrarea și nu recunosc vreo calitate a adversarilor, critică ce ține de alte partide cu pasiune și fără rațiune, sperînd să-și fidelizeze alegătorii. Partidele ar trebui să-și difuzeze mesajul pentru toți cetățenii, însă nu fac acest lucru, ci practică incitarea și manipularea, prin limbaj radicalizat, politizat, lipsit de sens rațional, adresat prin lozinci și catalogarea batjocoritoare și crearea impresiei că doar ele au dreptate. În politică, majoritatea 50%+1 are dreptate.
Aceste acțiuni pervertesc demo­cra­ția, căci nu ne dorim ca partidele să fie doar supape de descărcare a frustrărilor și de amplificare a disprețului față de celelalte ideologii. Politicienii actuali sînt perverși (fac răul) și nu e de mirare că alegătorii se implică prea puțin în alegeri. Noi credem că este posibilă și o politică … politicoasă, axată pe valori precum respectul față de oameni (fie ei și „penali”) și pe acțiuni politice care cel puțin nu fac rău.

1 COMENTARIU

  1. Cum poti sa respecti niste penali perversi, gen Dragnea, Vilcov, Severin.. care s-au cocotat la conducerea tarii?
    Ne mai facem bine sau continuam sa vegetam in moarte morala?
    Ce asteptari poate avea poporul de la niste infractori?
    Deocamdata infractorii ne-au dovedit ca singura lor preocupare a fost si este sa violeze Justitia pina au desalat-o, si pe ea si pe ei.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.