Grupul de inițiativă Craica Baia Mare, exemplu pozitiv la nivel de țară

0
350

Recent, la București, a avut loc conferința finală a programului Fondul de Reformă pentru Incluziunea Romilor și a altor Grupuri Vulnerabile.
Cu această ocazie, au fost prezentate rezultatele deosebite ale programului implementat în ultimii șase ani în cele 155 de comunități din 14 județe ale țării în domenii precum: educație, dezvoltare comunitară, sănătate și locuire, dezvoltare economică. Datorită implicării active și pașilor realizați către schimbarea în bine, grupul de inițiativă Craica Baia Mare a fost dat, în contextul programului, ca exemplu pozitiv. Detalii despre proiect, dar și despre implementarea acestuia în Baia Mare oferă Loredana Mihaly, inspector-expert pentru romi în cadrul Direcției de Asistență Socială Baia Mare și facilitator comunitar în cadrul proiectului.

• proiect demarat în 2014

Reporter: Cine a reprezentat Grupul de inițiativă Craica în cadrul acestui eveniment?
Loredana MIHALY: Grupul de Inițiativă Craica a fost reprezentat de către Gelu Bobi Boroș, îngrijitor de copii. De asemenea, a fost invitată și Pamela Chiș, cea care oferă suport la nevoie în cadrul activităților cu tinerii și copiii. În ultimii doi ani de implementare a proiectului, s-a luat decizia de a aplica o extensie respectiv facilitarea comunităților marginalizate din Satu Mare și Maramureș, iar local – pe Horea, Luminișului și Cuprom, zonele cu cea mai mare densitate de romi din municipiul Baia Mare. Astfel, în cadrul acestor comunități, s-au format două grupuri de inițiativă reprezentative pentru etnicii romi. Întâlnirile comunitare au fost găzduite de Centrul Comunitar Romani al Direcției de Asistență Socială Baia Mare.
R.: Când s-a înființat acest grup de inițiativă?
L.M.: În 2014, când a fost demarat proiectul ,,Îmbunătățirea condițiilor de viață ale romilor și românilor care se află în condiții dificile în regiunea Satu Mare și Maramureș”, implementat de către Caritas Elveția în parteneriat cu Caritas Satu Mare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi Cluj, am aplicat chestionare în vederea cunoașterii comunității, apoi am căutat persoane dispuse să se implice în viața comunității și să participe la acțiuni comunitare care să rezolve problemele comune. A urmat identificarea problemelor și prioritizarea acestora urmând ca voluntarii să se implice activ în rezolvarea lor în cadrul Centrului Comunitar ,,Sf. Francisc de Assisi”.
R.: Ce probleme s-au identificat?
L.M.: O primă problemă a comunității a fost riscul de a nu mai putea beneficia de energie electrică de la consumatorii casnici aflați în proximitate, singura sursă pentru cele aproximativ 650 de persoane. Problema i-a unit și i-a activat civic.

• un alt succes al acestei povești: angajarea a trei îngrijitori de copii și a unui inspector-expert pentru romi

L.M.: O altă problemă identificată a fost legată de educație, respectiv 60 de copii din comunitate, cu vârste între 6 și 10 ani, nu erau înscriși la școală. În această problemă, membrii grupului s-au implicat activ, iar cu suport din partea echipei proiectului și a Autorității Publice Locale Baia Mare, copiii au fost înscriși la școală. Nu a fost un proces ușor, dar astăzi copiii sunt deja în clasa a cincea. Aceste două situații rezolvate sunt cele pentru care Grupul de inițiativă Craica Baia Mare a fost dat ca exemplu.
R.: Ce alte proiecte s-au mai derulat în comunitate?
L.M.: Putem aminti campanii de curățenie, renovarea podețelor, pietruirea aleilor principale, organizarea de seri de film în comunitate Cinema mobil, sărbătorirea Zilei Romilor și a Zilei copiilor în comunitate, meciuri de fotbal în comunitate, vizite în țară, schimb de experiență între grupurile de inițiativă din Satu Mare și Maramureș. În ansamblu, a fost un proces de organizare comunitară deloc ușor, însă cel mai important este că oamenii au înțeles că e important să se implice, să fie proactivi și să își facă auzită vocea atunci când au ceva de spus. Un alt succes al acestei povești o constituie angajarea celor trei îngrijitori pentru copii cu atribuții de mediatori școlari în comunitățile Craica, Cuprom și Pirită – Bobi Boroș, Rudi Balog și Simion Tomiță, ca măsură de diminuare a gradului ridicat de abandon școlar, dar și angajarea subsemnatei în calitate de inspector-expert pentru romi în cadrul DAS Baia Mare.
R.: Ce urmează?
L.M.: Ne așteaptă deja proiecte noi care vin în sprijinul comunită­ții băimărene și credem că, peste alți cinci ani, să revenim cu vești mai bune pentru întreaga comunitate băimăreană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.