Datină seculară! Măsurișul oilor la Groșii Țibleșului

0
525

Marți, la Groșii Țibleșului, a avut loc tradiționala Sâmbră a oilor sau măsurișul. Și chiar dacă nu mai sunt efectivele de oi ca odinioară, după cum ne spune primarul Nicolaie Burzo, nu se face rabat de la tradiție.
“Am ținut deodată trei sâmbre, cum ar veni, avem două stâne pe Valea Brazilor și una pe Minghet. La ora 10.30 am început, s-au adunat oile, familiile le-au ales și apoi fiecare la muls, în staulul lui. Pe la 11.30 s-a terminat mulsul, apoi a fost măsurișul, după datină, apoi calculul. În cupe, care sunt de câte un litru și jumătate. Nu mai avem atât de multe oi ca odinioară, cam 350 de oi pe stână, aproximativ 1000 de oi avem în comună acum. Odinioară, erau șapte stâne, cu câte 4-500 de oi fiecare. Motivația? Subvenția se dă numai de la 50 de oi în proprietate. Înainte, oamenii nu știau de subvenții, dar toți aveau câte 6-7 oi ale lor. Acum cică nu mai merită. Eu vă spun așa… nu se compară ce mâncăm noi aici cu ce se cumpără din magazin.

Când vin nepoatele la Groși, de la oraș, au făcut lege. Sâmbătă se face mămăligă cu brânză de-a noastră! Iar când pleacă spre Baia Mare, le pui zece ouă, patru litri de lapte, un kilogram de brânză, o ceapă, un cartof. Mai merg la biserică duminică și vin cu un colac, cam nu multe mai au de cumpărat de la marketuri peste săptămână! Ia gândiți-vă! Dacă mai au o carne de miel, de pui, un cârnaț de casă, ce să mai cumperi? Și mănânci sănătos!”, spune primarul Burzo.
De asemenea, la stânele din Groșii Țibleșului se merge în continuare cu tradiția ca ciobanul să pregătească laptele pentru familii, care vin pe rând. Iar el, ciobanul, e sănătos prin definiție nu numai pentru că trăiește pe munte, în aer liber. “Dimineața și seara mănâncă dintr-a oilor, iar la amiază vine câte o familie după lapte și aduce de acasă una alta. Care n-are dă din ale lui produse, caș, lapte”, cum ar veni se poate mânca “dintr-a oilor” de trei ori pe zi! Un răsfăț!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.