Populare cu mufloni şi cerbi lopătari în pădurile din Maramureş!

0
469

Iniţiativă Direcţia Silvică
Direcţia Silvică Maramureş are în derulare un proiect ambiţios de populare a fondurilor de vânătoare pe care le are în administrare cu mai multe specii de animale (muflon, cerb comun, căprior, cerb lopătar). Unele există şi acum în pădurile noastre, altele însă vor fi introduse pentru prima dată.

Animalele se află momentan într-un complex al Direcţiei Silvice, amplasat la Şomcuta Mare, creat special pentru reproducere: „În urmă cu doi ani, investiţiile din fonduri proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor, respectiv ale Direcţiei Silvice Maramureş, au fost canalizate către un complex la Şomcuta Mare, destinat repopulării fondurilor de vânătoare. Acesta se întinde pe o suprafaţă de circa 500 ha, cu destinaţie principală de populare şi repopulare a celor 9 fonduri de vânătoare pe care le mai administrăm, din totalul de 54 la nivel de judeţ. A fost investiţie mare (peste 300.000 de euro), dar a meritat. Tot ce este acolo femelă rămâne gestantă şi se reproduce în complex. Ulterior, vom folosi aceste animale la repopulare. În primă fază a fost gândit pentru mistreţi, dar pe aceştia i-a terminat pesta porcină, aşa că ne-am reorientat către căpriori şi cerbul comun, apoi am introdus cerbul lopătar – acum este în fază de acomodare – şi încercăm să introducem, şi vom reuşi în 2-3 ani de zile, o specie ce nu prea a fost prezentă în Maramureş, muflonul. Acesta mai creşte în mod natural în sudul ţării. Maramureşul are însă o zonă oarecum propice pentru această specie. Vedem în câteva luni de zile cum evoluează populaţia gestantă”, a precizat dr.ing. Mihai Leşan, responsabil relaţii mass-media al Direcţiei Silvice Maramureş.
Sunt doar 11 asemenea complexuri la nivel naţional în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor, dintre care unul este cel de la Şomcuta Mare. În acest moment, baza de reproducere găzduieşte circa 80 de exemplare, monitorizate permanent de un specialist desemnat din cadrul Direcţiei Silvice. Acum este în formare şi echipa care se va ocupa de funcţionarea şi dezvoltarea stabilimentului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.