Noile burse școlare întârzie… două luni!

0
74

Din acest an școlar, se acordă noi tipuri de bursă, iar o schimbare majoră e dată de faptul că plata nu va fi mai făcută prin administrațiile locale, ci prin inspectoratele școlare.
Ministerul Educației a transmis faptul că bursele se vor achita în data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, însă ”atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, plata se va face abia în 15 noiembrie”.
• ”ne va permite să trecem peste anumite blocaje birocratice care apăreau în primării”
”Ceea ce este nou și foarte bine e că toate aceste burse vor veni la Inspectoratul Școlar Județean, de la Ministerul de Finanțe prin Ministerul Educației, iar distribuirea o vom face noi, aici, lucru care ne va permite să trecem peste anumite blocaje birocratice care apăreau în primării și care duceau la întârzierea burselor”, a declarat prof. Mihai Pop, inspector școlar general.
O primă categorie, bursa de excelență olimpică I, va recompensa elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune la: olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale. Acestea se vor plăti lunar, iar cuantumul este cuprins între 750 și 3.000 de lei.
Bursa de excelență olimpică II este pentru elevii care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale. La fel, și aceste burse se vor plăti lunar. Valoarea acesteia este de 700 de lei.
• fără cerere pentru bursa de merit
Bursa de merit, în schimb, apreciază și încurajează efortul: a minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă (toți elevii cu rezultate mai mari sau egale cu 9,50 primesc burse), elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale, premianților (I, II, III) la olimpiadele școlare județene, premianților (I) la concursurile școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, premianților (medalii de aur) la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale.
Aceste burse se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri.
Și aceste burse se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar. Cuantum: 450 de lei.
• bursele sociale, condiționate de prezența la școală
Bursa socială susține participarea școlară a: elevilor din familii cu un venit mediu net/ membru mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, elevilor din familii monoparentale, elevilor cu deficiențe/ afectări funcționale, elevilor din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.
Cererea, declarația veniturilor și documentele doveditoare trebuie depuse la școală în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.
Bursele sociale se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absențe. Valoare: 300 de lei.
• 700 de lei lunar pentru elevele-mame minore
Bursa tehnologică este destinată elevilor care înmatriculați în cadrul specializărilor din învă­țământul profesional. Acestea se plătesc lunar, pe perioada cursurilor anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate. Cuantumul bursei tehnologice este de 300 de lei.
Nu în ultimul rând, bursa pentru mame minore este pentru elevele care frecventează cursurile de zi și au copil/ copii proprii în întreținere. Se acordă pe bază de cerere și se plătesc lunar, în perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate. Valoarea burselor pentru mamele minore este de 700 de lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.