Festivalul popoarelor la Satulung

0
1492

• Marele premiu a fost adjudecat de Ansamblul “Cununiţa” din Satu Mare

Timp de două zile, 11 şi 12 iulie a.c., frumoasa comună Satulung a fost capitala sud-est europeană a folclorului, şi vorbim aici despre portul, cîntecul şi jocul moştenit din străbuni. Sîmbătă seara, formaţiile din Serbia, Bulgaria şi Muntenegru au susţinut recitaluri pe scena Festivalului-concurs Internaţional “Maramureşu’ răsună”, încîntîndu-i pe sufălăuani cu prestaţiile lor deosebite.

A doua zi, duminică, la ora 12.30, a avut loc parada portului popular. Oficiali şi artişti au pornit din curtea şcolii în alai pînă la scena amplasată în parcul central din Satulung. Circulaţia a fost oprită cîteva minute, timp în care şoferii s-au grăbit să facă fotografii. Pe scena festivalului, părintele paroh din localitate, IMG_4312pr. Vasile Bud, ajutat de trei confraţi, au rostit cîteva rugăciuni şi i-au binecuvîntat pe concurenţi, dar şi pe spectatori. Primarul Bujorel Vasile Mureşan a rostit cîteva cuvinte de început, din care am reţinut: “Am reuşit, cu bani de la Fondul Naţional de Mediu, să reamenajăm parcul. Mai avem de făcut mici retuşuri pînă la recepţia finală. Oricum, la festivalul din acest an, ajuns la ediţia a XIV-a, ne prezentăm într-un fel mai aparte, căci avem şi concurenţi din trei ţări sud-est europene. Regretăm că ansamblul din Grecia invitat de noi a ratat, în ultimul moment, deplasarea la Satulung. Mulţumesc invitaţilor de onoare şi sponsorilor pentru ajutorul oferit. Mulţumesc societăţii Karelia, care ne ajută cu orice prilej şi care a creat locuri de muncă pentru sufălăuani”, a declarat primarul, încheind prin a le ura distracţie plăcută concetăţenilor săi. Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, s-a IMG_4259arătat onorat de invitaţie şi a afirmat că marele merit în cele realizate la Satulung sînt ale primarului şi membrilor Consiliului Local. Călin Matei, deputat în Colegiul III Codru-Chioar, Liliana Moga, consilier municipal la Baia Mare, Emil Ambruş, consilier judeţean, Doru Leşe, inginer şef Electrica, şi primarii Lucian Morar (Ulmeni) şi Ioan Sorin Burde (Valea Chioarului), i-au felicitat la rîndul lor pe sufălăuani pentru acest festival de excepţie. Şi au mai spus că Ansamblul “Cununa Chioarului” din Satulung reprezintă cu cinste Maramureşul pe plan naţional şi internaţional. De fapt, Ştefan Mariş, director al Centrului Creaţiei Populare şi preşedinte al juriului “Maramureşu’ răsună” a afirmat chiar că în puţine locuri din judeţ au loc evenimente de asemenea anvergură. Apoi, neobositul Mihai Zmicală, director al căminelor culturale din comună, sufletul festivalului, a prezentat programul ansamblurilor şi soliştilor vocali. De notat că soliştii vocali au avut de interpretat cîte o doină, respectiv o melodie cu acompaniament, dansatorii avînd la dispoziţie cinci minute pentru a-şi etala talentul. Juriul a fost format din Ştefan Mariş, prof. Clara Săcăleanu, Leontina Dorca (Satu Mare), Grigore Grigoruţ (Zalău) şi Alin Coste (Radio Cluj). Festivalul a fost deschis de Ansamblul “Tulnicul” de pe lîngă Casa de cultură a sindicatelor din Baia Mare, cîştigătorul de anul trecut al marelui premiu de anul trecut.

IMG_4267Voie bună la Satulung

Pînă tîrziu în noapte au avut parte de voie bună sufălăuanii. Cei mai mulţi dintre ei au preferat să urmărească spectacolul focloric, aplaudînd frenetic. Dar au fost satisfăcuţi şi cei care au dorit să ia masa în parcul central, precum şi copiii, care, sub supravegherea atentă a părinţilor s-au dat pe uriaşe tobogane. La intrarea în parc, doamna Jenica Câmpean avea un stand cu exponate din Germania. E vorba despre antichităţi.

Cîştigătorii la “Maramureşu’ răsună”

Rezultatele festivalului-concurs, la care au participat patru naţiuni din sud-estul Europei au fost date publicităţii seara tîrziu. Marele premiu pleacă în Satu Mare, la Ansamblul “Cununiţa”. Premiile I, II şi III au fost acordate ansamblurilor “Elit” Loveci, Bulgaria; “Doina Aiudului”, judeţul Alba; “Cununa Chioarului”, Satulung. Menţiuni au obţinut formaţiile “Fiii moţilor” – Mihai Viteazu, judeţ Cluj, “Danilovgrad”, Muntenegru şi “Someşana”, Năsăud. Premiul special al juriului a fost oferit ansamblului “Lada” din Belgrad. Primarul Mureşan a acordat un premiu IMG_4302special pentru ansamblul local, “Cununa Chioarului”. La categoria solişti vocali, toate distincţiile au mers spre… soliste. Premiul I îi aparţine Aidei Lihet – Baia Mare; II – Bianca Fodoruţ – Vadu Izei; III – Larisa Bozbici – Dumitra, Bistriţa-Năsăud. Menţiuni au primit artistele Adelina Costina din Arghireşti, Sălaj; Ionela Gabriela Bumb, Satu Mare, Narcisa Bledea, Cicîrlău. Premiul special a ajuns în Prahova, la Geanina Băjinaru. Pînă la ora 22.30 au cîntat Livia Neag, Vasile Boiciuc-Rogneanu şi Vasile Coca. După focurile de artificii de la ora 22.30, a fost lumea tinerilor, căci s-a organizat discotecă în aer liber. Pe drept cuvînt, putem spune că la Satulung a avut loc un festival al popoarelor. În parc se auzeau multe vorbindu-se multe limbi. A fost şi va rămîne o zi de neuitat pentru comunitatea din Satulung. Felicitări organizatorilor, care surprind plăcut de la an la an!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.