Prima seară de cenaclu în Tabăra ARCHEUS de la Ocoliş

0
1051

Prima seară de cenaclu din cadrul celei de-a X-a ediţii a Taberei Naţionale de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS de la Ocoliş a avut loc luni, 13 iulie. Preşedintele cenaclului a fost poetul clujean Ion Mureşan, iar de citit au citit Alice Valeria Micu (Cluj) – poezie, Lucian Perţa (Vişeu de Sus) – parodie şi Anca Goja (Baia Mare) – proză. În final, poeta Adela Naghiu a susţinut un minirecital de muzică folk.

cenaclu_ocolis (14)Alice Valeria Micu, sălăjancă, însă de ceva vreme locuieşte la Cluj; este jurnalistă la revista Transilvania Business, dar şi la revista sălăjeană Caiete Silvane. Ca poetă, a debutat în anul 2011, cu volumul “Mecanica sufletului”, apărut la Editura Brumar. Între timp, a mai publicat câteva volume, cel mai recent fiind “Lumina din sângele meu”, apărut în 2014 la Editura Eikon. Are în lucru alte două cărţi de poezie. Luni seară a citit poeme din volumul în pregătire “Pseudofabule şi alte unelte de uitare”, iar Lucian Perţa i-a parodiat poezia “Pseudofabulă cu voi”. Pictoriţa Maria Mariş Dărăban a remarcat profunzimea versurilor, bucuria pe care acestea o provoacă auditoriului, căutarea autoarei printre gânduri, obsesii şi sentimente. Scriitorul Emanuel Crivăţ, stabilit la Paris, a mărturisit că momentul poetic i-a amintit de anii de liceu. Emanuel Crivăţ promovează cultura românească la Paris, în urmă cu doi ani prezentând acolo chiar un volum semnat de dr. Ioan Marchiş, “Tătuca” Taberei de la Ocoliş. Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” Baia Mare, a opinat că poezia lui Alice Valeria Micu va stârni invidii, fiind “o poezie bine simţită”, “o poezie de o mare profunzime într-o lume în care e multă maculatură şi prea puţină poezie” adevărată. Dr. Ioan Marchiş a mărturisit că versurile citite îl fac să creadă că în Transilvania într-adevăr se scrie poezie bună. “Alice Valeria Micu are o construcţie interioară lirică, puţin tristă, dar foarte sănătoasă. Ea nu caută un stil, dar nici nu fuge de niciun stil. Nu caută un lirism care nu poate fi controlat. E frumos faptul că ea vede dragostea trupească ca o întrerupere a acestei permanente singurătăţi. Totuşi, este cam multă moralitate în poeziile ei. Poezia lui Alice a adus un fior de melancolie”, a spus dr. Marchiş, preşedintele Fundaţiei Culturale ARCHEUS şi gazda cenaclului. Poeta Adela Naghiu a afirmat: “Am resimţit poezia lui Alice ca o tristeţe, mi-am dat seama că nu am mai citit de mult poezie de dragoste. În poezia ei există o asumare carnală a erosului, un fel de refugiu în sexualitate”. Poetul Ion Mureşan a fost cel mai critic, opinând că, dintre toate poemele citite, se pot alege doar unul sau două cu adevărat bune şi reproşându-i lui Alice faptul că face abuz de metafore şi de poetizare. Totuşi, Mureşan a afirmat că Alice Valeria Micu este “o poetă autentică” şi că “părţile limpezi din poeme sunt foarte frumoase”.

Cireaşa de pe tort a aşezat-o Lucian Perţa, care a citit poemul “Calea păstorilor”, de Gheorghe Pârja, precum şi parodia acestuia. (v.b.)Cireaşa de pe tort a aşezat-o Lucian Perţa, care a citit poemul “Calea păstorilor”, de Gheorghe Pârja, precum şi parodia acestuia. (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.