Patru seri şi nopţi fierbinţi sighetenii au fost cuminţi!

0
737

După 4 seri şi nopţi fierbinţi, s-a încheiat pri­ma şi excelenta ediţie a Festivalului MMIFF – Maramureş Internatio­nal Film Festival (16-19 iulie) desfăşurat în Parcul Central din centrul istoric al Sighetului.

Peste platoul asfaltat s-au aliniat 600 de scaune pliante şi  s-a instalat un cort gigant, în două ape. Prin ”tunelul” cortului, aveau vizibilitate la marele ecran şi spectatorii aşezaţi sub arborii seculari, pe băncile de la tonetele cu răcoritoare şi d-ale gurii.
Astfel, seară de seară au venit la acest festival între 500 şi 1.000 de cinefili de toate vârstele, care au urmărit cu interes şi emoţie toate scurtmetrajele prezentate, filme româneşti şi străine  cu durata de la 6 minute la 89. Peste 90 de minute se consideră lungmetraj.
Cei mai emoţionaţi şi atenţi la toate cele au fost organizatorii: regizorul bu­cureştean Dragoş Iuga, director al  Festivalului (fiul regretatului poet Ion Iuga, născut  pe Valea Izei, la Săliştea de Sus,  fost profesor la Sighet, redactor la Familia şi director de mari cinematografe la Bucureşti, membru al Uniunii Scriitorilor din România), managerul Spiridon Pralea şi salariaţii săi de la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei, primarul municipiului, Ovidiu Nemeş, dar şi echipa tehnică de la Bucureşti. Vreme a fost şi ea de partea sighetenilor: a fost cald şi bine!
Proiecţiie au început pe la ora 21.30 şi au continuat mult după miezul nopţii.
În cea de-a doua seară de festival, organizatorii au pregătit câteva animaţii pen­tru copii: “Valea furnicilor rătăcite”,  ”Luna şi lupul”, ”O lume nouă”, ”Wrapped”, ”Pavel”, ”Lucky”, ”Vise de hârtie”, ”Best of Animest 2014”.
10Momentul special pregătit de organizatori a fost recitalul actorului Horaţiu Mălăele, de sâmbătă seara, aplaudat nu doar pentru hazul lui, dar şi pentru filmul regizat de el, în 2008, Nunta mută. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Meda Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, Tudorel Filimon, Nicolae Urs, Luminiţa Gheorghiu şi Dan Condurache. Filmul relatează povestea reală a nunţii a doi tineri dintr-un sat izolat din România. Nunta, care avea loc în martie 1953, a fost întreruptă de un activist comunist de la oraş şi de un ofiţer sovietic care le-au adus nuntaşilor la cunoştinţă că în acea noapte a murit conducătorul URSS, Stalin, fiind decretate şapte zile de doliu internaţional în care sunt interzise orice fel de manifestări cu caracter public. Organizatorii nunţii au fost siliţi astfel să transforme fericitul eveniment într-o nuntă mută.
Alte filme proiectate duminică: ”Îngheţata”, regizat de Serhat Karassian, ”Cursa”, de Michael Le Meur, ”Opussum”, regizat de Paul Cichon, ”Cadoul”, de Jacob Frey, ”Frunze căzătoare”, de Masha Kondakova, ”Alice”, de Isabela Tent, ”Echilibru”, de Alexandru Badea şi ”Brigada Neagră”, în regia lui Andre – Nicolae Teodorescu., ”Carmen”, un film tulburător în regia lui Doru Niţescu.
Cu detalii de la conferinţă de presă de ieri, vom reveni mâine. Au participat organizatorii, cineaştii, actorii şi criticii de film prezenţi la Sighet.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.