În atenţia operatorilor economici. Pentru siguranţa exploatării instalaţiilor electrice

0
430

Activităţile operatorilor economici implică anumite riscuri pe care le gestionează prin identificarea şi analizarea lor şi apoi prin evaluarea şi ţinerea lor sub control. Succesul ţinerii sub control a riscului depinde de eficacitatea aplicării procesului de management al riscului la diferite niveluri relevante ale operatorilor economici şi trebuie să ia în considerare şi factorii umani.

O sursă de riscuri în activitatea unor operatori economici o reprezintă instalaţiile electrice aflate în proprietatea şi/sau exploatarea lor. În domeniul energiei electrice, la nivel naţional, este instituită Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care are ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional, necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Pentru buna funcţionare şi pentru siguranţa în exploatare a instalaţiilor electrice, pentru eliminarea sau diminuarea riscurilor la aceste instalaţii, ANRE a emis o serie de acte normative pe care operatorii economici trebuie să le respecte.
Unul dintre aceste acte normative este „Regulamentul pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia, precum şi a experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari în domeniul instalaţiilor electrice” (Ordinul nr. 11/13.03.2013). În acest Regulament este precizat că „orice operator economic care deţine sub orice formă instalaţii electrice, indiferent de nivelul de tensiune al acestora, trebuie să realizeze exploatarea/ mentenanţa/supraveghe­rea lor cu personal avînd calificare profesională în domeniul instalaţiilor electrice sub coordonarea/ supravegherea electricienilor autorizaţi, avînd gradul de autorizare corespunzător nivelului maxim de tensiune aferent”.
Desfăşurarea activităţii de autorizare a electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia, precum şi a experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari în domeniul instalaţiilor electrice, se realizează de către ANRE în baza Regulamentului precizat mai sus. Dosarul necesar pentru înscrierea la examenul de autorizare/reautorizare cuprinde  obligatoriu un „Document care atestă absolvirea unui curs de pregătire teoretică”, în conformitate cu obligaţia precizată la art. 25) şi 37) din Regulament.
În acest sens, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş este abilitată de către ANRE pentru organizarea de cursuri de pregătire teoretică în vederea autorizării/reautorizării electricienilor (gradul I, II şi III). Sesiunile de examen se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna. Programul de desfăşurare al sesiunii de toamnă 2015 va fi publicat de ANRE în cursul lunii august. În funcţie de acest program, cursul organizat de CCI Maramureş va avea loc în cursul lunii septembrie sau octombrie.

Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul CCI MM, B-dul Unirii nr. 16, et. 3, cam. 9, tel. 0262221510, 0362405303, fax 0262225794, e-mail cci_mm@ccimm.ro, Mihail MĂRĂŞESCU.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.