Mistreţii invadează Dealul Podgoriilor!

0
547
Clopotniţa cimitirului, loc de refugiu

Cotidianul nostru a relatat, în mai multe rînduri, despre pagubele pe care le fac mistreţii în zonele rurale, unde distrug culturi întregi, fie ele de porumb, cartof, cereale păioase sau fîneaţă. Ţăranii au cerut intervenţia prefectului, vezi cazul de la Copalnic-Mănăştur, care s-a încheiat cu împuşcarea a trei mistreţi, însă după cîteva zile, animalele sălbatice au revenit în preajma satelor. Am primit o reclamaţie legată de pagube făcute de mistreţi la marginea Băii Mari, înspre pădurea din nord.

Pe Plevnei, ziua-n amiaza mare….

Cititorul ziarului nostru are grijă de un hectar de livadă ecologică: măr, păr, prun, cireş, piersic şi nuc, pe str. Victoriei din Baia Mare, la numărul 160 I. Comercializează aceste produse în piaţa tradiţională. Este vorba despre Cezar Centurianu. Problema sesizată de dînsul nu este de azi, de ieri, ci de ani de zile. Mistreţii fac pagube mai ales între străzile Plevnei şi Miron Costin, unde există livezi lăsate în paragină, nelucrate de nimeni. Cezar Centurianu ne spune că mistreţii ajung, noaptea, pînă pe str. Victoriei, în zona populată a Băii Mari.
Elena Rotar, vecina lui Cezar Centurianu, ne spune că s-a săturat să completeze gardul cu leţuri: “Pe sute de metri, am bătut ţăruşi şi scînduri. Mistreţii mi-au intrat pînă în curte. Am nepoţei şi mă tem pentru siguranţa lor. Ne-am judecat 10 ani, din cauza jivinelor, cu o familie din zonă, căci aşa ne-a indicat administraţia de pe atunci a oraşului. E vorba despre un drum de servitute, care nici acum nu există. Cînd mergem cu maşina, o roată rulează pe domeniul public, alta pe terenul respectivei familii, pe care noi am ajuns acum să o considerăm nevinovată. Căci problema mistreţilor este, de fapt, a comunităţii. Împreună cu dl. Centurianu şi cu alţi zeci de vecini de pe Plevnei şi Miron Costin, am cerut ajutorul Primăriei şi aşteptăm răspuns”.

O femeie s-a refugiat în clopotniţă

Mai sus de str. Plevnei, în apropierea străzii Miron Costin, există cimitirul care pe vremuri se numea “Podgoriilor”, dar mai nou îi zice “Cobila”. Sînt acolo cam o sută de morminte. Unul dintre ele a fost, nu de mult, stricat de mistreţi, care au împrăştiat cununile şi pămîntul peste tot. Deunăzi, o doamnă mai în vîrstă a venit la căpătîiul soţului, să aprindă o lumînare. A fost atacată de o scroafă cu cinci purcei mărişori. “Femeia s-a refugiat în clopotniţă, unde a stat mai bine de-o oră, pînă cînd animalele au plecat. Era terorizată. A avut noroc că a găsit deschisă uşa de acces în clopotniţă”, ne povesteşte Cezar Centurianu. Acesta ne-a plimbat prin livada sa, o plantaţie foarte bine îngrijită, în care produce fructe ecologice, şi ne-a arătat cum mistreţii îi “fură” recolta. Pur şi simplu, se urcă cu picioarele dinainte pe pomii tineri şi le rup crengile, în căutarea fructelor. Emilia, soţia domnului Centurianu, cosea în livadă şi ne-a spus că sînt probleme şi cu fazanii, care toamna mănîncă strugurii.
Şi familia Centurianu, şi familia Rotar sînt supărate pe gestionarii fondului de vînătoare din zonă. “Le-am spus, domnilor, spuneţi-mi ce se va va întîmpla dacă un copil, Doamne fereşte!, va fi sfîrtecat de mistreţi?” Ştiţi ce au răspuns? Auziţi: “Urşii au atacat mulţi oameni şi nu s-a întîmplat nimic…”
Am încercat să discutăm cu administratorul fondului de vînătoare din zonă, dar este în concediu! Legislaţia este incompletă, hectare întregi de livadă şi fîneaţă, situate la poalele munceilor dinspre nord, sînt lăsate în paragină şi acolo şi-au găsit sălaş animalele sălbatice. Locuitorii de pe străzile Plevnei şi Miron Costin, dar şi de pe alte străzi mărginaşe, mizează pe ajutorul Primăriei Baia Mare, Direcţiei Sanitar Veterinare, Direcţiei pentru Agricultură, Agenţiei de Mediu, Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic ITRSV, instituţii care împreună au atribuţii în gestionarea acestei probleme a animalelor sălbatice din păduri.
“Şi mistreţii trebuie să trăiască, dar nu în apropierea caselor noastre, ci în pădure”, conchide Cezar Centurianu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.