Administraţia locală a Cavnicului se concentrează cu atenţie pe reprofilarea oraşului al cărui nume era unul cu rezonanţă în industria minieră de odinioară. Astfel, dezvoltarea turismului a devenit principalul obiectiv, iar în acest sens au debutat atît lucrări de reamenajare a urbei, cît şi proiecte care să vină în sprijinul turiştilor care doresc să se bucure de frumuseţile locurilor de la poalele munţilor Gutîi.
Centru naţional de informare şi promovare turistică
Săptămîna trecută, Primăria oraşului a găzduit conferinţa de lansare a proiectului prin care va fi construit, pe strada Maramureşului 7 (zona Roata), un Centru naţional de informare şi promovare turistică. „Finanţat prin Programul Operaţional Regional, proiectul urmăreşte promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare. Valoare totală a acestuia e de 629.901 lei, iar contribuţia Uniunii Europene – 526.296 de lei, în vreme ce perioada de implementare se va finaliza în 30 decembrie a.c.”, a explicat Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic. În cadrul acestui proiect, va fi construit nu doar un centru dotat şi echipat specific, care va cuprinde spaţii administrative, o încăpere destinată turiştilor şi o locaţie pentru afişarea materialelor publicitare, ci şi o platformă online care va continua, în mediul virtual, promovarea ofertelor turistice ale oraşului Cavnic. „În acest fel, turiştii vor fi mai bine informaţi vizavi de ceea ce pot face în zonă, iar localnicii îşi vor putea promova ofertele de cazare şi produsele. Per total, ne dorim să întărim legăturile dintre operatorii de turism şi turişti astfel încît, în fiecare an, numărul călătorilor care vin în mod organizat în Cavnic atît din ţară, cît şi din străinătate să crească”, a adăugat primarul. Strategia administraţiei locale este aceea de a promova şi dezvolta turismul montan care, de altfel, atrage deja un număr consistent de oaspeţi (săptămîna trecută, toate cele 500 de locuri din hotelurile şi pensiunile din oraş erau ocupate). Tot pe linie de turism, administraţia locală din Cavnic aşteaptă concluziile anchetelor penale din dosarul deschis în cazul lucrărilor de la domeniul schiabil „Gutîiul Doamnei”. „Din acest punct de vedere, lucrările stagnează pînă la soluţionarea dosarului. Acestea au fost executate în proporţie de 20%, iar proiectul vizează pîrtii noi şi o telegondolă”, a subliniat Vladimir Petruţ.
Centru civic reamenajat, blocurile reabilitate
În paralel, administraţia locală gîndeşte proiecte de reamenajare a urbei. Astfel, primul pas spre modernizarea centrului civic al oraşului a fost făcut, iar în curînd se va depune la Bruxelles un proiect de reabilitare a tuturor blocurilor din Cavnic. „Acel proiect de modernizare a centrului presupune: refacerea trotuarelor şi a parcărilor auto, construirea unei piste pentru biciclişti, amenajarea spaţiilor verzi, schimbarea bordurilor, asfaltare. Consiliul Local al oraşului a aprobat deja aceste investiţii şi sperăm ca, în cursul acestei veri, de îndată ce avem asigurată 100% sursa de finanţare, să ne putem apuca de lucru. Deocamdată, avem doar o parte din banii necesari – un milion şi patru sute de mii de lei”, a punctat primarul oraşului. Mai mult, în cadrul aceluiaşi proiect, a început repararea celor două poduri care încadrează centrul civic al Cavnicului, în vreme ce pe porţiunea centurii oraşului va fi turnat un covor asfaltic în cadrul proiectului de reabilitare a tronsonului Baia Sprie – Bîrsana. „În timp ce se lucrează la drum (Baia Sprie – Bîrsana, n.r.), proiectul de apă şi canal al oraşului stagnează, însă în perioada următoare vom depune direct la Bruxelles un proiect prin care vom reabilita toate cele 34 de blocuri de locuinţe din Cavnic, adică vom schimba geamuri, uşi, acoperişuri, vom izola termic. Pentru prima etapă, în care vom reabilita trei blocuri, avem finanţare asigurată astfel că, în cel mai scurt timp, ne vom apuca de treabă. Pentru cea de a doua etapă, care necesită un milion opt sute cincizeci de mii de euro, vom depune în august-septembrie, direct la Bruxelles, documentele necesare finanţării”, a completat Vladimir Petruţ.
Străzi reparate, staţie SMURD, liceu reabilitat termic
Un alt proiect de modernizare a urbei prevede repararea străzilor. „Într-o primă etapă a acestei iniţiative, discutăm de 16 străzi cuprinse între ceea ce numim noi cartierul Şuior şi zona Roata. Acolo, ne permitem să efectuăm lucrări, întrucît nu se implementează proiectul de apă şi canal. În cea de a doua etapă, vor fi reparate 32 de străzi din Cavnic aflate între centrul oraşului şi strada Şuiorului. Acestea vor intra în reparaţie după ce proiectul de apă şi canal va fi finalizat. Costul total al acestui proiect se ridică undeva la 15 milioane de euro şi dorim să aplicăm pentru finanţare”, a continuat primarul oraşului. Tot în planul de reinventare a oraşului, recent, administraţia locală a alocat bani pentru amenajarea de spaţii verzi şi parcări din oraş, pentru renovarea Primăriei, dar şi pentru înnoirea bazei sportive de pe strada 22 Decembrie. „Am refăcut tribuna, am pus gazon, am instalat nocturnă şi am împrejmuit terenul. Urmează să montăm camerele video. Întreaga bază este acum modernă şi nu cred că mai există aşa ceva în judeţ”, a arătat Vladimir Petruţ. Cel mai probabil, de luna viitoare, va funcţiona la Cavnic şi o staţie a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). „Am obţinut aprobarea pentru deschiderea unei astfel de staţii în Cavnic. Aceasta va funcţiona în cadrul Spitalului de psihiatrie din oraş şi sperăm că o deschidem în 13 septembrie”, a mai spus primarul. Tot în perioada imediat următoare, bani din vistieria Primăriei vor fi direcţionaţi pentru reabilitarea Colegiului Economic „Pintea Viteazul” din oraş. „Momentan, se schimbă centralele termice din cadrul liceului şi, imediat ce vom finaliza clădirea Primăriei, vom trece la reabilitarea termică a clădirii colegiului şi la refacerea gardului”, a anunţat Vladimir Petruţ, adăugînd faptul că administraţia locală are în plan o serie de alte proiecte care vor schimba incontestabil imaginea oraşului Cavnic.