Tabără de pregătire comună în domeniul montan

0
501

În perioada 29 iulie – 1 august, a avut loc, în Munţii Maramureşului, tabăra de pregătire comună în domeniul montan, organizată de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, cu sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie din M.A.I., la care au participat reprezentanţi ai formaţiunilor Salvamont constituite la nivelul judeţului Maramureş, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Maramureş şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Tabăra organizată pe Valea Vaserului – Şuligu – Făina a cuprins pe parcursul celor trei zile de desfăşurare diferite activităţi, începînd cu cele de recunoaştere, identificarea locurilor de organizare a atelierelor de pregătire şi instalarea acestora (proceduri de acordare prim ajutor, noduri şi legături specifice, tehnici de rapel, tiroliană, transport accidentat), precum şi un exerciţiu complex: „Căutarea/sal­va­rea persoanelor rătăcite în zona montană Valea Vaserului la sol şi din aer. Aplicarea procedurii în situaţia constatării unor afecţiuni ale stării de sănătate a persoanelor la cea mai apropiată unitate medicală”. Acest exerciţiu complex a fost realizat prin suportul aerian primit din partea Inspectoratului General de Aviaţie din M.A.I., care a participat cu o aeronavă de tip MI 17.
MI-17 este un elicopter dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2.400 de cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h, la un plafon maxim de 5.500 metri. Elicopterul poate asigura sprijinul aerian pentru intervenţia structurilor specializate de ordine şi siguranţă publică, prin paraşutare, rapel şi recuperare rapidă. Aeronava este utilizată atît pentru misiuni de căutare-salvare, evacuare, cît şi pentru stingerea incendiilor, în acest caz elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă.
În cadrul taberei de pregătire, din partea I.J.J. Maramureş au participat 27 de jandarmi, 7 reprezentanţi ai I.G.A. din M.A.I., 5 lucrători salvamont, 6 reprezentanţi ai I.S.U.J. Maramureş şi 3 ai I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei.
Complexitatea activităţilor desfăşurate a fost îngreunată de către condiţiile meteorologice nefavorabile, fapt ce a determinat solicitarea la maximum a participanţilor şi a tehnicii din dotare.
Cu profesionalism şi consecvenţă s-a reuşit parcurgerea întregului program de pregătire, precum şi consolidarea relaţiilor între structurile participante şi îmbunătăţirea deprinderilor, atît în ceea ce priveşte coordonarea, cît şi lucrul în echipă  jandarm – salvamont – echipaj aeronavă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.