Floare de colţ sau Floarea reginei este o plantă erbacee care creşte şi în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei. Fiind frumoasă şi rară, Floarea de colţ este declarată monument al naturii din anul 1933 şi este ocrotită prin lege. Cantautorul Ducu Bertzi a compus melodia cu numele florii, piesă care, imediat, din 2006, a devenit îndrăgită de melomani. Gala muzicii folk de la Sighet s-a născut acum 2-3 ani, la un dialog dintre Ducu, primarul Ovidiu Nemeş şi managerul Centrului Cultural Sighet, Spiridon Pralea. Toţi 3 au pus umărul şi au pornit un nou festival la Sighet.
În zilele de 7, 8 şi 9 august, a avut loc aşadar, la Sighetu Marmaţiei, cea de-a treia ediţie a Galei muzicii folk „Floare de Colţ”, care a reunit pe cei mai reprezentativi interpreţi de muzică folk din România, dar mai ales mii de iubitori de muzică de calitate. Pe scena din Parcul Central au evoluat artişti consacraţi, dar şi tinere talente. „Floare de colţ” are în proiect şi premierea unor tineri talentaţi, omagierea unor poeţi care au contribuit prin versurile lor la marile creaţii folk şi, nu în ultimul rând, a marilor artişti care au contribuit la promovarea acestui gen muzical.
Spectacolul de sâmbătă a fost dedicat aniversării vârstei de 60 de ani şi a peste 40 de ani de activitate ai artistului Ducu Bertzi, Cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei.
Gala de aseară a fost dedicată regretatului Florian Pittiş şi a fost susţinută de: Cristian Buică, Dinu Olăraşu, Victor Socaciu şi Pasărea Colibri.
În primele două seri, au evoluat: sighetenii: Antonia Dumitrean, Anca Corneştean, Ilinca Pleş, Daniela Răceală, Nicolae Boico, Claudiu Simion, Focul Viu şi Clasic (Baia Mare), Maria Gheorghiu, Vali Şerban, Adrian Ivaniţchi, Florin Săsărman, Dan Vană, Andrei Păunescu, Poesis (Marius Baţu şi Eugen Baboi), Dan Andrei Aldea şi Ducu Bertzi&friends.
Prezentator: actorul Adrian Păduraru; director de program: Dana Andronie; director artistic: Ducu Bertzi; managerul evenimentului: Spiridon Pralea; organizatori: Consiliul Local Sighetu Marmaţiei, primarul Ovidiu Nemeş, Centrul Cultural Sighet, Asociaţia Interculturală Ducu Bertzi.
Gala a început timid, vineri, după apusul Soarelui, pe o caniculă cum n-a mai fost vreodată, 33 de grade Celsius, la ora 19! De aceea spectatorii au cam stat acasă şi abia după ora 20 s-au ocupat 3-400 de scaune din cele 1.000 rânduite. Unii spuneau că nu doar căldura i-a ţinut departe pe sigheteni, dar şi faptul că în parc nu era nici o tonetă cu băuturi reci sau cu ceva d-ale gurii, cum sunt obişnuiţi localnicii să fie la fiecare festival mai acătării. În schimb, organizatorii şi protagoniştii spectacolelor au fost la înălţime, atât interpreţii tineri, cât şi cei de o viaţă, oferind spectatorilor ore de neuitat. Scena a fost încadrată de două ecrane gigantice pe care au putut fi urmărite şi filme sau înregistrări cu Florian Pittiş, căruia i-a fost dedicată întreaga Gală, la 8 ani de când s-a ridicat la stele.
Dacă vineri seara au fost până la urmă vreo 600 de spectatori, sâmbătă, la ora 21, erau 1.200, iar o oră- două mai târziu, când a cântat Ducu Bertzi, numărul spectatorilor parcă s-a dublat. Se grăbeau sighetenii spre parc, pentru că la 10, cântă Ducu, zicea un grup format din mamă, fiică şi nepoată: trei generaţii. Ducu a reuşit din nou să-şi scoată concitadinii în stradă, miile de spectatori cântând împreună cu el sau chiar dansând în mijlocul drumului. Printre spectatori am zărit-o şi pe mama sa, doamna Florica, pe sora lui, dar şi pe foarte mulţi prieteni din copilărie.
De la conferinţa de presă care a avut loc sâmbătă, am notat următoarele:
Ovidiu Nemeş, primar: ”Vreau să le mulţumesc în special lui Ducu Bertzi pentru tot efortul pe care l-a depus alături de Dan Pralea, managerul Centrului Cultural Sighet şi întregii echipe care a muncit pentru acest regal folk. Mulţumesc dnei Anda Pittiş pentru prezenţa sa la Sighet şi acceptul de a-l omagia pe cel care a fost soţul său, Florian Pittiş”
Ducu Bertzi: ”Mi-am dorit de mult ca Sighetul natal să aibă un festival de folk, aşa cum au reuşit colegii mei să facă acasă la ei, la Bistriţa, la Alba Iulia sau Calafat. Ne-am dorit să facem un festival de ţinută, să putem invita artişti consacraţi, dar şi tinere speranţe, să preluăm momente de amintire şi să evocăm mari artişti din domeniu”.
Anda Pittiş: ”Cred că Florian Pittiş reprezintă un moment important în cultura românească. Dovadă: oamenii îşi amintesc de el şi după 8 ani de absenţă. “Floare de colţ” este un festival frumos ca o floare rară şi cultivă aceste sentimente de respect, preţuire, recunoştinţă, la fel de rare în zilele noastre precum Floarea de colţ”.
Dan Pralea: ”Sighetenii au parte de o vară fierbinte şi la figurat. Nu demult s-a terminat Festivalul de film, acum se derulează gala de folk, iar în 22-24 august, va fi o nouă ediţie a Festivalului antic şi medieval. Sper că toate acestea să facă vizibil noul mod de adoptare al fenomenului cultural la nivelul comunităţii”.
Martorul celor 3 ediţii, prezentatorul Adrian Păduraru: ”Sunt ginere în Maramureş şi de câte ori vin la socrii mei din Sighet, nu pot dormi mai mult dimineaţa, pentru a nu pierde nimic din frumuseţea Sighetului. Deşi au trecut ceva ani de când am debutat şi s-au adunat şi la mine ceva spectacole, şi câteva filme, mie tot nu-mi vine să cred că urc pe aceeaşi scenă cu Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, că vorbesc despre Florian Pittiş. Erau nişte oameni pe care-i admir de când eu eram în liceu. Oameni minunaţi, datorită cărora m-am hotărât să devin actor. Din acest punct de vedere, cred că gala de la Sighet are două valori fundamentale. Prima este Lumina, caracterul ei pozitiv. Trăim – cu toţii ştim asta – într-o lume în care ştirea de presă este negativă, mai ales. Faptul de a avea posibilitatea să vorbim despre lucruri bune, frumoase, adevărate, despre valoare autentică, despre autenticitatea individului exprimată prin muzică şi prin vers de calitate, de vibraţie profundă este extraordinar. În al doilea rând, într-o lume în care toţi ne plângem de lipsa de exemple, de modele, astfel de evenimente, cum e prezenta gală, oferă modele, le oferă aura de care au nevoie şi le reconfirmă pentru cei foarte tineri. E important, cred, să vadă un sighetean de-al lor cum este onorat în localitatea lui natală, că există un festival, că arta are valoare prin raportul cu celelalte valori sau pseudovalori ale societăţii contemporane. La ediţia de anul trecut, la o zi după terminarea festivalului, pe malul Izei, erau 5 băieţi şi fete cu o chitară şi cântau muzică folk. Mi se pare că asta este urmarea festivalului: o reîntărire a aspiraţiilor către frumos, către bine, către adevăr”!