Proiecte eco-turistice în inima Maramureşului

0
457

Pictorul şi sculptorul popular Ioan Borlean, absolvent al Facultăţii de Geografie a Turismului este preşedintele Fundaţiei OVR Agro-Tur-Art, animatoarea dezvoltării durabile a localităţii Vadu Izei. La pensiunea sa (Casa tradiţională Borlean), au fost cazaţi săptămâna trecută preşedintele OVR International, Michele De Bracke împreună cu cicliştii belgieni şi francezi aflaţi în drum spre Republica Moldova şi Delta Dunării, unde au în derulare 60 de proiecte umanitare şi de solidaritate. Ei au vizitat şi 4 localităţi de pe Valea Izei, înfrăţite prin OVR cu aşezări din Belgia şi Franţa. Chiar comuna Vadu Izei este înfrăţită de 26 de ani cu un orăşel din Belgia. La focul de tabără, drumeţii au povestit despre proiectele lor derulate în România, iar gazda a vorbit despre proiectele realizate şi în curs de implementare ale Fundaţiei OVR Agro-Tur-Art şi Fundaţia Heifer România. Împreună cu Institutul Norvegian pentru Agricultură şi Cercetare a Mediului – Bioforsk, implementează proiectul “Dezvoltarea unor tehnologii ecologice pentru agroturismul din România”, bazat pe tratarea ecologică a apelor reziduale, sisteme de gestionare a deşeurilor organice şi a gunoiului de grajd în zonele rurale, cât şi educarea populaţiei în privinţa importanţei gestionării acestora, deoarece un procent foarte mic al populaţiei rurale este conectat la sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere, iar platformele pentru gunoiul de grajd sunt rare. Punerea în aplicare a unor astfel de sisteme va preveni contaminarea pânzei freatice şi poate duce la utilizarea mai eficientă a gunoiului ca îngrăşământ. Proiectul câştigat şi finanţat prin Programul de Granturi Novegiene propune ecologizarea sistemelor de gestionare a de­şeurilor pentru 60 de gospodării rurale din localităţile Vadu Izei şi Mara.
Un alt subiect a fost dezvoltarea şi funcţionarea Reţelei turistice OVR în contextul sprijinului financiar acordat de MADR prin programul LEADER al UE şi Grupul de Acţiune Locală (GAL) Mara-Gutâi, promotor al dezvoltării rurale în cele 12 comune partenere din inima Maramureşului şi realizarea a două Centre de informare turistică (Vadu Izei şi Ocna Şugatag). Efortul de menţinere a culturii tradiţionale şi informare asupra valorii patrimoniului cultural de care dispune teritoriul în scopul perpetuării conştiente este un deziderat la care nu vrem să renunţăm – mai preciza Ioan Borlean. În acest sens, GAL a realizat un studiu asupra arhitecturii tradiţionale şi a stadiului de conservare şi perpetuare a lui.
Cicliştii voluntari străini s-au bucurat că în România, în Maramureş, s-au făcut şi se fac mari progrese, în ultimii ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.