Trei şincaişti au pus bazele unei afaceri de perspectivă

0
1143
Sergiu Zaharie

Rareş-Cătălin Bîrle, Şerban Rusu şi Sergiu Zaharie sînt trei tineri care, de puţină vreme, au pus bazele unei afaceri inedite în Baia Mare: un serviciu de livrări la domiciliu ce furnizează ieftin şi rapid comenzile clienţilor de pe raza municipiului şi din suburbii. Chiar dacă cei trei sînt la primul lor business, activitatea comercială avantajoasă de pînă acum le dă entuziasmul necesar pentru a-şi implementa în continuare ideile originale.

Orice, oriunde, oricînd

Rareş şi Şerban sînt colegi de clasă (a XII-a) la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, iar Sergiu e student, după ce tocmai a absolvit acest liceu. Chiar dacă vîrstele lor sînt cuprinse între 17 şi 19 ani, iar practica în afaceri e abia la început de drum, cei trei tineri au deschis de curînd, fără nici o ezitare, un business inedit. „Ideea a venit din necesitatea unui astfel de serviciu pentru Baia Mare care nu exista la standardele la care locuitorii îşi doreau: livrări la domiciliu, orice, oricînd şi oriunde, după cum e şi deviza noastră. Astfel, transportăm – cu ajutorul scuterelor – orice, pînă la 150 de litri, la orice oră şi oriunde pe raza municipiului Baia Mare şi în comunele suburbane”, explică Rareş-Cătălin Bîrle, unul dintre iniţiatorii afacerii.

Şerban Rusu
Şerban Rusu

Chiar dacă activitatea comercială încă nu a bifat două luni, tinerii şincaişti antreprenori au reuşit să încheie contracte cu cîteva restaurante din urbe, iar intenţia lor este să îşi dezvolte serviciile şi pe alte segmente de piaţă. „Încercăm să fim cît mai accesibili pentru clienţi. Transportul se face cu scutere care au fost proiectate pentru astfel de servicii şi în acest sens avem deja patru angajaţi, tineri, la rîndul lor. Chiar dacă programul e non-stop, am constatat, spre surprinderea noastră, faptul că, noaptea, băimărenii nu sînt foarte activi, am avut un volum de comenzi sub aşteptările noastre. Cert e însă faptul că ducem la bun sfîrşit toate livrările, atît pe raza municipiului Baia Mare, cît şi în Baia Sprie ori Tăuţii Măgherăuş”, completează Rareş-Cătălin Bîrle, adăugînd faptul că cele mai frecvente comenzi ale băimărenilor sînt legate de mîncare.

Site performant şi angajări

Totuşi, firma oferă o paletă largă de servicii. Astfel, angajaţii firmei celor trei tineri pot duce acasă, pînă la uşă, cumpărăturile din supermarket ori pot livra bilete la film, concerte, meciuri, piese de teatru de pe raza muncipiului. Mai mult, angajaţii pot furniza cadouri achiziţionate de la orice magazin din Baia Mare, precum şi buchete de flori sau medicamente. Nu în ultimul rînd, băimărenii îşi pot primi astfel acasă chiar şi hainele de la curăţătorie. „Tarifele noastre de bază sînt: doi lei pornirea, 0,99 lei per kilometru parcurs, iar sub un kilometru tariful este de 2,85 de lei, în vreme ce comisioanele noastre speciale sînt: pentru cumpărături de peste 100 de lei se aplică 5% comision, pentru bilete de orice fel comisionul e doi lei, pentru flori sau cadouri comisionul e tot doi lei, pentru medicamente un leu, la fel ca şi pentru hainele de la curăţătorie”, adaugă Rareş-Cătălin Bîrle.

Rareş Cătălin Bârle
Rareş Cătălin Bârle

Chiar dacă cei trei sînt la primul lor business, activitatea comercială avantajoasă de pînă acum le dă entuziasmul necesar pentru a-şi implementa în continuare ideile originale. „Încă nu pot să măsor randamentul acestei afaceri în cifre concrete, dar se văd lucruri bune, cu tot scepticismul de la început. Astfel, de săptămîna viitoare vom avea pentru clienţii noştri şi un site performant (avem unul deocamdată, dar e doar de prezentare). Mai mult, facem angajari aşa că cei care au nevoie de o slujbă ne pot contacta”, punctează Rareş-Cătălin Bîrle. Cei trei tineri antreprenori îşi doresc ca, în scurt timp, să cucerească piaţa, dar, în acelaşi timp, să dovedească profesorilor faptul că, în ciuda vîrstei, se poate conduce un business de succes. „În plus, o afacere te maturizează, te ajută să conştientizezi anumite aspecte şi să ai anumite plusuri”, concluzionează Rareş-Cătălin Bîrle.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.