Festivalul Internaţional Coral „Liviu Borlan”, ediţia a V-a
Septembrie 2011 – septembrie 2015. Reverberează muzica, armonia spirituală, coruri bune, oameni frumoşi. Aşa cum îi stă bine Festivalului Internaţional Coral „Liviu Borlan”. Ediţia a V-a este primul bilanţ al acestui eveniment muzical, remarcabil prin organizarea şi obiectivitatea sa. Aşa cum merită muzica şi Liviu Borlan.
Nouă coruri rămase în competiţie, din cinci ţări, un juriu de profesionişti, repertoriu incluzând muzica secolelor XIX – XXI, prietenie şi bună dispoziţie. Pe tot parcursul festivalului. De la acomodarea cu sala de spectacole, la concursul propriu-zis, până la cina de la “Două veveriţe”, agrementată cu muzică maramureşeană, sau cina de gală, unde surprizele s-au ţinut lanţ. Începând cu copiii de la Palatul copiilor Baia Mare, continuând cu Şcoala populară de artă „Liviu Borlan”, Ansamblul Naţional „Transilvania”, trupa de dans a Asociaţiei „Young Roma”, corala ARMONIA şi dialogurile muzicale pline de sensibilitate.
Pentru fiecare dintre sutele de corişti care au venit la Baia Mare, Festivalul Internaţional Coral “Liviu Borlan” este un bun prilej de cunoaştere şi comunicare, un prilej de a fi împreună, bucurându-te de descoperirea prin muzică, de lucruri plăcute, comunicând idei, impresii, amestecând stiluri şi genuri muzicale, gusturi şi trăiri.
Asta am simţit la fiecare ediţie a Festivalului care poartă numele compozitorului Liviu Borlan. Demonstrînd cu fiecare an care a trecut că arta corală se dovedeşte a fi mereu o limbă de circulaţie universală. În care oamenii ajung să comunice cu inimile. Cu o istorie mai veche decât cea a instrumentelor, vocea reuşind să exprime şi să transmită emoţii, sentimente, credinţe. Aceasta este arta cântului coral şi nici o bucurie nu o întrece pe cea izvorâtă din frumuseţea muzicii. Din frumuseţea muzicii compuse de Liviu Borlan. Un compozitor validat de supremaţia harului şi trăitor în spiritul marilor armonii, exprimate prin muzică. I-ar fi plăcut mult ceea ce s-a auzit pe scena de concurs.
În sunetul muzicii, într-o ambianţă greu de descris în cuvinte, au fost cunoscuţi, într-un spectacol de gală, câştigătorii. Ierarhia celor mai bune coruri din concurs a fost făcută, cu atenţie şi obiectivitate, de către un juriu de profesionişti: compozitorul Dan Cezar Buciu, profesor la Universitatea Naţíonală de Muzică Bucureşti, preşedintele juriului; prof. Marcin Tomczak – Academia de Muzică din Gdansk, Polonia; conf. univ. dr. Grigore Mircea Cudalbu – Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti; conf. univ. dr. Ionică Pop – Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”, Cluj- Napoca; lector univ. dr. Bogdan Cojocariu – Universitatea de Arte “George Enescu”, Iaşi; prof. Inessa Bodyako – Academia de Muzică, Minsk, Belarus; conf. univ. dr. Emilia Moraru – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău, Republica Moldova; prof. Cristina Nemeş Bota – Liceul de Arte Baia Mare.
Indiferent de premiul obţinut, toate corurile participante merită felicitări şi aplauze. Cei mai buni au urcat pe podium, dar toată lumea va pleca de la Baia Mare cu impresii cât mai bune, cu prieteni noi, cu dorinţa de a reveni.
În urma evoluţiei, judecând după criterii riguroase, cu multă obiectivitate, juriul a decis clasamentul celei de-a cincea ediţii a festivalului-concurs.
Premiul Prieteniei, acordat în fiecare an de către Asociaţia „Prietenii Armoniei”, cu dorinţa sinceră ca prietenia să unească sufletele a revenit Corului „Leon Băncilă”, Fălticeni, România, dirijor Angela Ecaterina Focşa.
Premiul Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş a revenit Corului „Josif Marinckovic”, Zrenjanin, Serbia, dirijor Zorica Kozlovacki.
Premiul de popularitate şi Premiul Asociaţiei „Om pentru om”, a Ordinului Templier au fost atribuite corului care s-a remarcat prin armonia glasurilor. Corul „Dignus est”, Vaslui, România, dirijor Adrian Buimac, a intrat în posesia celor două premii.
Premiul Rotary pentru voluntariat şi implicare activă, cu argumentul că orice lucru durabil se face cu sufletul, a revenit Corului „Cantabile”, Panciu, România, dirijor Andrei Igor Manovici.
Premiul Asociaţiei „Turnul Ştefan” şi Premiul Mass-media, cu argumentul că se poate comunica prin limbajul universal al muzicii, a revenit Corului Youth Female, Skopje, Macedonia, dirijor Sasho Tatarchevski.
Locul III, printr-o evoluţie care a demonstrat ce bine este completată frumuseţea spiritului şi credinţei prin muzică, a revenit Coralei „Armonia”, Constanţa, România, dirijor Ion Iulian Dumitru.
Locul II, demonstrând că în interpretarea lor, muzica exprimă bucuria şi speranţa, în deplina lor universalitate, a fost obţinut de Corul “Ivan Spassov”, Plovdiv, Bulgaria, dirijor Gergana Lyutzkanova Petrova.
Locul I, pentru că s-au impus prin omogenitate, precizie şi fineţe în interpretare, prin respectarea stilului şi caracterului naţional propriu fiecărei lucrări, demonstrând că muzica este calea strălucitoare pe care compozitorul călătoreşte pentru a aduce cântecul său oamenilor, a revenit Corului „Atzele”, Aluskne, Letonia, dirijor Janis Baltins.
Trofeul „Liviu Borlan”
Toate lucrurile profunde sunt cântec – spunea compozitorul Liviu Borlan. Bucuria muzicii nu trebuie niciodată întreruptă. Faceţi-o să sune frumos şi să trăiască cu adevărat.
Juriul a decis că Trofeul „Liviu Borlan”, pentru cea mai bună interpretare a unei compoziţii semnate de Liviu Borlan, la cea de-a cincea ediţie a festivalului care-i poartă numele revine Corului „Naşterea Domnului”, Arad, România, dirijor Magdalena Lodi. Piesa interpretată a fost „Legendă în lemn”
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional Coral „Liviu Borlan”, organizat de Asociaţía “Prietenii Armoniei”şi Corala ARMONIA, a fost un parcurs frumos, cu muzică de calitate, cu pasiune pentru interpretarea ei, cu mesaje de bucurie, credinţă şi speranţă. Au fost zile transformate în muzică! Pentru care organizatori, parteneri, sponsori şi concurenţi merită felicitări.
Cu ediţia 2015 s-a mai scris o filă în istoria festivalului. Iar viaţa îşi urmează cursul firesc. Privim în faţă cu speranţă şi rămânem cu magia muzicii şi cu bucuria că va veni septembrie 2016. O altă ediţie, pe care o aşteptăm pentru a porni o nouă călătorie pe aripile muzicii.