Vizitaţi Muzeul de Istorie şi Etnografie a Românilor din Transcarpatia

0
947

Medicul Ion M. Botoş din Apşa de Jos (Ucraina) este pasionat de istorie. Colecţionar din copilărie de obiecte vechi, el şi le-a expus în vila  sa,  în vreo două încăperi, acum vreo 15 ani. De atunci, a tot colecţionat şi îmbogăţit patrimoniul. Astfel, la aceeaşi adresă din Apşa de Jos,  strada  Borcaniuca nr. 17, Ion M. Botoş a deschis oficial, în urmă cu un an, Muzeul de Istorie şi Etnografie a Românilor din Transcarpatia. Este primul muzeu particular de acest fel din Transcarpatia, deschis cu acte în regulă. Acesta se întinde pe vreo 400 mp în interior şi 200 mp în aer liber.  La  conferinţa de presă organizată săptămâna trecută, dl Botoş a precizat că proiectul său se bucură  şi   de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe  din România, prin Departamentul politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni.  Intitulat „Patrimoniu identitar în comunităţile româneşti din dreapta Tisei: cercetare, achiziţii, conservare şi valorificare muzeală în Muzeul de Istorie şi Etnografie a Românilor din Transcarpatia – Apşa de Jos, Ucraina”,  proiectul se desfăşoară în mai multe etape, respectiv pregătirea cercetării, campanii de cercetare pe teren, campanie de achiziţii, seminare şi organizarea unei expoziţii permanente în cadrul muzeului.
Reamintim că, la inaugurare, au fost prezenţi: consulul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, şeful Direcţiei de Cultură a Regiunii Transcarpatia, etnografi şi istorici din judeţele învecinate regiunii: Satu Mare şi Maramureş, dar şi din Bihor. Muzeul a fost vizitat  de sute de  persoane, printre care s-a numărat şi secretarul de stat  în MAE, Sebastian Hotca.
Fondat din iniţiativa şi prin efortul familiei Botoş, (Ion şi Ileana), Muzeul  propune să promoveze principiile diversităţii culturale, toleranţei şi libertăţii individuale în această zonă a Europei. Aici sunt expuse  multe mărturii ale istoriei, componente specifice portului şi ustensile gospodăreşti, donate sau cumpărate de-a lungul timpului de membrii Uniunii Regionale  “Dacia” a Românilor din Transcarpatia. Printre exponate se numără şi obiecte specifice perioadei comuniste sovietice, care şi ele sunt deja o mărturie a istoriei.
“Aici, pot fi organizate nu doar vizite, ci şi   lecţii de istorie pentru elevii şcolilor medii din localităţile româneşti din Transcarpatia. Muzeul se doreşte a fi nu doar o colecţie de obiecte, ci şi un centru al culturii, aflat în serviciul societăţii cu dreptul de a contribui la educarea publicului pentru respectul şi păstrarea patrimoniului naţional” – a mai precizat Ion M. Botoş, în fotografie, alături de colaboratori apropiaţi: Echim Vancea, şeful Bibliotecii Municipale “Laurenţiu Ulici” din Sighetu Marmaţiei, şi Timur Chiş, şeful Secţiei Istorie a Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.