Stelian Grigore – un tînăr sălăjean de 28 de ani, stabilit în Baia Mare – a diversificat tematica jurnalelor din mediul virtual punînd bazele unui blog inedit ce expune poveştile auzite de el pe străzile urbei. Relatările sînt concise, pline de haz şi, de cele mai multe ori, moralizatoare, conturînd astfel imaginea subsidiară a oraşului, dar şi a locuitorilor acestuia. Chiar dacă platforma online a fost lansată recent, feed-back-ul acesteia e unul pozitiv, arătîndu-se deja interesaţi de preluarea ideii nu doar bloggeri din ţară, ci şi din străinătate.
· martor la o discuţie amuzantă
“Fac asta de multă vreme. Îmi place să ascult. Pasiv. Activ. Cîteodată, pasionat de subiect, cîteodată, pur şi simplu, ascult doar ceea ce vorbesc oamenii pe stradă pentru a nu-mi asculta gîndurile. Dacă sînt cu cineva pe stradă şi aud o poveste interesantă, iau pasaje din discuţia lor şi le integrez în dialogul meu cu persoana cu care mă plimb (…) De ceva vreme căutam o idee de unde să pornesc să scriu pe blog, acesta fiind achiziţionat în urmă cu cîteva luni. Avîndu-l, am aşteptat momentul. Şi a venit (…) fără să îmi stabilesc asta, fiind martor la o discuţie amuzantă”, punctează tînărul pe steligrig.ro. Platforma e facil de utilizat, categoriile în care sînt incluse povestirile fiind denumite după bulevardele şi străzile din Baia Mare pe care Stelian Grigore le frecventează. De asemenea, cuprinde secţiuni care adună relatări ale convorbirilor auzite în: Centrul Vechi, gară, autogară, parc, piaţă şi mall, iar în curînd tînărul va mai adăuga cîteva grupaje speciale în cadrul cărora vor fi expuse poveşti aflate în taxi, pe autobuz ori în drum spre oraş.
· o antologie cu poveşti
“Pe blog sînt, practic, poveşti pe care eu le aud întîmplător atunci cînd trec pe lîngă persoane. De obicei, îmi atrag atenţia tonalităţile vocilor, energia oamenilor. Nu ascult insistent. Rezultă relatări scurte, nu foarte lungi, cu replici de mărime redusă, fără cancan, strict poveşti normale”, expune Stelian Grigore. Deocamdată, autorul nu s-a focusat pe promovarea platformei, însă feed-back-ul nu a întîrziat să apară, acesta fiind chiar îmbucurător. „În primul rînd, m-am gîndit să fac ceva pentru mine, să scriu despre lucruri care îmi plac, să fac ceva şi în afara locului de muncă. Le-am arătat prietenilor cum am gîndit blogul şi s-au arătat încîntaţi, spunînd că şi ei aud asemenea poveşti, dar nu s-au gîndit niciodată să le împărtăşească cu alţii. De la lansarea blogului, am vorbit şi cu cîţiva bloggeri din ţară şi toţi s-au arătat interesaţi de idee, la fel ca şi cineva din străinătate, respectiv din Danemarca, care m-a întrebat dacă ar putea face ceva la fel şi acolo”, povesteşte tînărul. Ţinta lui Stelian e ca, la un moment dat, să alcătuiască cu aceste poveşti o antologie care să releve viaţa din cartierele din oraş. Pînă atunci, ideea lui provoacă interes pentru cei care caută să descopere hazul, dar şi apăsările ce conturează traiul locuitorilor din oraş.
· cinci ani de voluntariat la „Team for Youth”
În paralel, tînărul face, cu multă implicare, voluntariat, însemnîndu-şi deja în calendar cinci ani de activitate în domeniu alături de echipa asociaţiei „Team for Youth”. În acest timp, Stelian Grigore a luat parte la o sumedenie de proiecte, din care 12 – internaţionale. „Îmi place voluntariatul, să mă implic în proiecte prin care să îi ajut pe alţii. De asemenea, reprezint ţara cu fiecare ocazie la tîrguri şi festivaluri pentru tineri, particip la cursuri de formare în ceea ce priveşte finanţările pe linie de tineret, mă implic activ ca voluntar în comunitate oricînd e nevoie. Mi s-a spus că sînt foarte serviabil şi generos şi încep să cred şi eu asta despre mine (rîde, n.r.), tocmai de aceea îmi place să văd cum oamenii se dezvoltă prin voluntariat”, povesteşte tînărul. Stelian ţinteşte ca, în următorii ani, să rămînă la fel de dinamic în aria voluntariatului pentru a-şi implementa proiectele. La bază, este inginer în controlul şi expertiza produselor alimentare, specializare obţinută la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.