Luna Europeană a Securităţii Cibernetice

0
493

La nivelul statelor Uniunii Europene, în luna octombrie se desfăşoară o amplă campanie pentru promovarea securităţii cibernetice în rândul cetăţenilor şi pentru sensibilizarea publicului privind securitatea reţelelor şi a informaţiilor.
Luna europeană a securităţii cibernetice este un proiect european iniţiat acum trei ani de Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiei (ENISA). În contextul în care Poliţia Română este parteneră în acest proiect, campania este marcată şi de Inspectoratul de Poliţie al  judeţului Maramureş, printr-o serie de activităţi educativ-preventive destinate protecţiei minorilor, în domeniul cybercrime.
Şeful inspectoratului, chestor de poliţie dr. Viorica MARINCAŞ, a subliniat importanţa acestei campanii pentru prevenirea infracţiunilor informatice, aspect urmărit atât de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice cât şi de cei de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş. Implicarea aces­­tor structuri în astfel de campanii contribuie la atingerea obiectivului comun de a preveni şi diminua pericolele din mediul online.
Activităţile vor consta în sesiuni de informare adresate elevilor din şcoli generale şi licee şi vor fi susţinute, în colaborare, de poliţişti din cadrul structurii de crimă organizată şi compartimentului de analiză şi prevenire a criminalităţii. Astfel, până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi abordate teme precum: siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor, comerţul electronic în unităţile de învăţământ cuprinse în campanie: şcolile gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, „George Coşbuc”, „Nichita Stănescu” şi „Petre Dulfu”, Colegiul Tehnic „George Bariţiu”, Liceul Teoretic Sanitar – toate din Baia Mare, Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tăuţii- Măgherăuş şi Liceul Teoretic „Petru Rareş” Târgu Lăpuş.
Săptămîna trecută au avut loc primele sesiuni de informare la Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tăuţii Măgherăuş. Alături de poliţiştii de prevenire şi cei de la crimă organizată, la activitate a participat şeful Poliţiei Oraşului Tăuţii-Măgherăuş, comisar şef de poliţie Rogoz Violin, susţinător al activităţilor preventive, care iniţiază şi desfăşoară frecvent astfel de acţiuni în comunitate.
Peste 150 de elevi din clasele IX – XI au beneficiat de recomandările poliţiştilor pentru utilizarea internetului în siguranţă şi au aflat care sunt structurile Poliţiei Române cu atribuţii în domeniul combaterii infracţionalităţii informatice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.