Industria neferoasă din Maramureş între dificultăţi şi soluţii

0
550

Săptămâna trecută am participat alături de Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihail Tudose, şi Ministrul Fondurilor Europene, Mihai Nica, aflaţi în vizita în Baia Mare, la o şedinţă referitoare la activităţile societăţilor aflate în portofoliul MECT: Romplumb, Conversmin şi Remin. Am dezbătut posibilitatea reală de reactivare industrială a celor trei companii, întrucât România are nevoie de industrie neferoasă, iar principalul punct de investiţii în acest domeniu poate fi Maramureşul. Premise pozitive există!
Principala problemă în ceea ce priveşte activitatea Conversmin, aceea a finanţării activităţii acestei companii la nivelul volumului necesar şi a cerinţelor de mediu, şi-a găsit în sfârşit rezolvarea. Pentru prima dată de la aderarea la UE, Ministrul Mihai Nica a reuşit, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, să includă Conversmin, şi implicit activitatea specifică, pe lista entităţilor eligibile pentru finanţare din fonduri UE. Aşadar, Convers­min va putea atrage suma de 35 de milioane de euro prin Ministerul Fondurilor Europene pentru ecologizarea, conservarea şi securizarea fostelor perimetre miniere.
În ceea ce priveşte compania REMIN, Ministrul Economiei a arătat că are toată încrederea că aceasta poate să îşi repornească activitatea având în vedere că este o companie ce poate produce profit pentru economia românească. Repornirea activităţii companiei REMIN, activitate vitală pentru economia judeţului Maramureş şi strategică pentru industra românească este condiţionată de adoptarea noii legi a minelor – proiect finalizat de Ministerul Economiei şi care pune accent pe perimetrele miniere neferoase eficiente, exploatate în condiţii de tehnologie modernă cu nivel de poluare zero, proiect ce urmează să intre în dezbatere parlamentară; de existenţa unui iaz de decantare funcţional, în conformitate cu normele europene de mediu; de capacitatea investiţională a statului român sau de interesul unui investitor strategic străin. Compania REMIN are şansa şi oportunitatea, în raport cu aceste deziderate, de a reporni activitatea de exploatare.
De aceea, foarte important şi benefic pentru REMIN ar fi extinderea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă referitoare la facilităţile fiscale astfel încât aceasta să se aplice şi creanţelor bugetare administrate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, dar preluate de la ANAF, situaţie practică în care se află Remin. Compania ar avea astfel posibilitatea să îşi reducă pasivul bugetar (datorii istorice), să fie curăţată de cca. jumătate din obligaţiile către bugetul de stat reprezentând penalităţi şi dobânzi, astfel încât repornirea activităţii să fie posibil de realizat şi din acest punct de vedere.
Mă bucur că Ministrul Economiei, Mihai Tudose, susţine ideea extinderii OUG-ului privind facilităţile fiscale, dovedind că se fac eforturi susţinute pe toate palierele decizionale pentru a ajuta economia maramureşeană prin repornirea activităţii companiei Remin. Sunt convins că acesta va fi doar punctul de plecare, şi că, în viitorul apropiat, şi Romplumb şi Convermin îşi vor relua activitatea, iar Maramureşul va deveni nu doar o zonă turistică specială prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor, ci şi un pilon al economiei româneşti.

florin-tataru-semnatura

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.