Blocu-i gata, restul nu!

0
498

Scriam în urmă cu 7 ani că Sighetul primeşte 15 miliarde lei vechi pentru demararea lucrărilor la un grup de 5 blocuri cu locuinţe sociale şi ANL, ce urmau a fi construite în fosta grădină de legume a Spitalului Municipal pa­vilionar. Era şi un aviz favorabil din partea Ministerului Sănătăţii.
S-a amenajat un drum provizoriu şi s-a trasat fundaţia pentru primul bloc. Apoi, guvernul şi-a schimbat componenţa, iar noua conducere a Spitalului s-a opus alocării acelui teren, invocând că acolo se doreşte construirea unui nou laborator medical, a secţiei de dializă, un heliport şi chiar a morgii, care şi acum fiinţează într-un spaţiu insalubru. (Între timp, s-a amenajat doar heliportul).
Ca atare, Consiliul Local a suspendat lucrările de la Spital, urmând a găsi alt spaţiu sau spaţii, cele 5 blocuri putând fi construite fiecare pe tren separat. Trebuia găsită urgent o suprafaţă de teren, pe care lucrările să demareze pentru măcar un bloc, altminteri se pierdeau banii alocaţi pe 2008. O variantă era înghesuirea acestor blocuri în cartierele Sighetului, întrucât, în noul centru civic nu mai era spaţiu. Aici, s-au construit în ultimii 26 de ani doar vreo 5 blocuri… 3 biserici, o benzinărie şi vreo 4 (super)marketuri!
Aşadar, edilii s-au gândit la zona fostului poligon auto, la Făget, lângă DN 18, la vreo 4 staţii de autobuz distanţă faţă de centru (4 km), zonă fără utilităţi, unde costurile cu infrastructura pot fi echivalente cu cele ale construcţiilor de locuinţe! Pot fi, întrucât nici astăzi, după exact 7 ani, nu s-a reuşit racordarea respectivei zone la reţeaua de apă, canal şi gaz, deşi acolo s-au înălţat deja două blocuri, unul fiind deja la cheie, adică finalizat! Acesta nu poate fi însă dat în folosinţă! De ce? Guvernele şi miniştrii s-au tot schimbat. Culorile puterilor politice locale, judeţene şi centrale, aşijderea. Şoarecele şi pisica şi-au arătat colţii, iar banii au venit cu ţârâita. Colac peste pupăză, după ce ani de zile a dormit, s-a trezit CNADNR şi a reabilitat în vara asta DN 18, dar şi DN 19, acum un an. Nota 10, pentru asta, numai că, acum sunt interzise vreme de 5 ani orice fel de lucrări pe carosabil, pe sub care ar fi trebuit să treacă acele conducte. Până se vor aproba noile soluţii tehnice (amplasarea conductelor sub fostul terasament al CFF, pe DN18 şi sub acostament, pe DN 19, unde urmează a se racorda la apă şi canal străzile Iapa şi Valea Hotarului), va mai dura ceva vreme! Celălalt bloc cu 48 de unităţi locative a fost început în 2009 şi trebuia predat la cheie în 2012, dar arată şi astăzi, ca în fotografie! Mai grav este faptul că aceste locuinţe sunt construite pentru familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din casele retrocedate foştilor proprietari. Termenul expiră în curând! Unde sunt celelalte 3 blocuri ANL? Nu se mai întreabă nimeni! Lumea iese-n stradă! Guvernele se schimbă, problemele rămân!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.