Administraţia locală a decis să nu majoreze în 2016 taxele şi impozitele în Baia Mare

0
1027

Printre puţinele oraşe unde autoritatea locală nu va majora cuantumul taxelor şi impozitelor locale, chiar dacă Guvernul impune prin noul Cod fiscal, este municipiul Baia Mare. Este al patrulea an în care administraţia locală menţine la minimum nivelul taxelor şi impozitelor locale. La şedinţa extraordinară a Consiliului Local care a avut loc miercuri, 11 noiembrie, aleşii locali au acceptat în unanimitate propunerea primarului de a menţine pentru 2016 nivelul taxelor şi impozitelor locale la cel practicat în acest an. Despre acest subiect a vorbit primarul Cătălin Cherecheş şi ieri, 12 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Există două componente. O componentă legată strict de impunerile pe care le face Guvernul României şi o a doua componentă, legată de marjele de impunere pe care le are autoritatea locală, respectiv Consiliul Local sau Primăria. Vreau să vă spun că la nivelul municipiului Baia Mare am făcut o promisiune de care ne-am achitat către persoanele juridice. Dacă am avut 1,5% din valoarea de impunere la clădirile din proprietatea acestor persoane juridice, am reuşit să scădem anul trecut la 1,4%, iar în acest an la 1,3%, urmând să ajungem gradual până la 1%. Aşadar şi în 2016 vom păstra acelaşi trend descendent de la 1,4% la 1,3% pentru a ne ţine de cuvânt faţă de persoanele juridice, în special având atenţia către întreprinderile mici şi mijlocii, cei care sunt motorul economiei locale”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Veşti bune pentru persoanele juridice din Baia Mare

Persoanele juridice din Baia Mare vor beneficia anul viitor de o scădere a cotei de impozitare a valorii înregistrate în contabilitate. Dacă în anul 2014, această cotă se situa la 1,5%, în 2016 aceasta va scădea şi va atinge pragul de 1,3%. „La persoane fizice avem două secţiuni. Clădirile rezidenţiale – şi aici am păstrat impozitele de anul trecut. Le-am păstrat într-un mod nominal, ca şi valoare. Dacă ne raportăm la procentul aplicat de către autoritatea locală, am scăzut procentul, dar pentru că valoarea de impunere de la 935 de lei a crescut la 1.000 de lei pe metru pătrat, este o valoare de impunere oferită de Guvernul României cu titlu de lege, iar dacă la 935 de lei aplicam 0,1%, care era maximul anul trecut, acum aplicăm 0,08%, pentru a putea să oferim cetăţenilor acelaşi impozit. Şi aici vorbim nu la procent, ci vorbim de bani. Dacă omul a plătit 10 lei impozit, va plăti impozit 10 lei şi anul viitor. Asta deşi legea ne permite să aplicăm un procent de la 0,08% până la 0,2%. Preferăm în municipiul Baia Mare să nu majorăm impozitele locale, ci, în măsura puterii pe care o are autoritatea locală, să mergem la valoarea minimă pe care ne-o permite legea”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Municipiul Baia Mare aplică valoarea minimă, de 0,2%, pentru construcţiile nerezidenţiale şi spaţii comerciale deţinute de persoane fizice

În ceea ce priveşte construcţiile nerezidenţiale şi spaţiile comerciale pe care le au în proprietate persoanele fizice, autoritatea locală a avut posibilitatea, conform hotărârii de Guvern, de a aplica un procent de la 0,2% până la 1,3%. Prin hotărârea Consiliului Local s-a decis aplicarea valorii minime, respectiv procentul de 0.2%. „Cel mai important lucru pentru noi este să avem un procent al colectării cât mai ridicat şi nu neapărat valori foarte mari ale impozitelor. Deci, să nu punem presiune pe bugetul fiecărei familii sau pe buzunarul fiecărui cetăţean, ci să îi facem şi pe cei care de multe ori nu înţeleg că este civilizat să-ţi plăteşti taxele şi impozitele să vină totuşi să şi le plătească. Aşadar, şi anul viitor taxele şi impozitele în ceea ce înseamnă atribuţii şi putere pe care le are autoritatea locală nu vor creşte”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Rămâne valabilă şi în 2016 reducerea de 10% pentru cei care plătesc taxele şi impozitele până la 31 martie

O altă măsură locală binevenită, care va fi menţinută şi în 2016, este posibilitatea de a beneficia de 10% reducere, dacă plata taxelor şi impozitelor locale se va face până la data de 31 martie 2016. De această bonificaţie pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi cele juridice. „Pentru plata impozitelor şi a taxelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice vor beneficia şi în anul 2016 de bonificaţia de 10% dacă fac aceste plăţi până la data de 31 martie”, a declarat Melania Mureşan, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Venituri Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.