Vernisajul expoziţiei dedicate activităţii dr. ing. Eugeniu Iordăchescu

0
518

Luni, 16 noiembrie, a avut loc vernisajul expoziţiei “Din istoria recentă a tehnicii româneşti. Metoda Iordăchescu de translare a monumentelor şi clădirilor”, la care a participat şi prefectul Anton Rohian şi care a fost organizată de Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Consiliul Judeţean Brăila şi Muzeul Brăilei “Carol I”, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare.
Expoziţia, care a putut fi vizitată în primăvară şi la Academia Română, a fost adusă la Biblioteca băimăreană de la Botiza, unde a ajuns datorită părintelui Isidor Berbecaru. Evenimentul de la Biblioteca judeţeană a fost moderat de directorul dr. Teodor Ardelean, cu această ocazie luând cuvântul numeroşi specialişti, feţe bisericeşti şi oameni de cultură. Metoda dr. ing. Eugeniu Iordăchescu de translare a clădirilor a salvat de la distrugere monumente de arhitectură de mare valoare, până la începerea folosirii ei, 29 de lăcaşuri de cult fiind distruse de “sistematizarea” lui Nicolae Ceauşescu. “În faţa planurilor de sistematizare a Bucureş­tiului şi a ţării, pe vremea conducerii lui Ceauşescu şi a consoartei sale, soluţia Iordăchescu a fost miraculoasă. Prin ea s-au retras bisericile din calea privirilor vectoriale ale conducătorului, pentru că lui nu-i păsa dacă bisericile se demolează sau se translează. Suntem adunaţi aici să aducem un omagiu acestui fel de oameni, de gânditori, de genii ale noastre din domeniul tehnicii, care au venit în întâmpinarea fenomenului demolator ce nu putea fi oprit”, a arătat dr. Teodor Ardelean. Părintele Isidor Berbecaru este de părere că aceste monumente au fost salvate într-un mod miraculos de Dumnezeu, Duhul Sfânt luminând mintea dr. ing. Eugeniu Iordăchescu. Dr. Ioan Mircea Farcaş a arătat că acesta “a fost primul inginer din ţara noastră care a reuşit să facă astfel de translări, iar ţara noastră a fost printre primele care au pus în practică asemenea soluţii”. Metoda a salvat, doar în Bucureşti, 10 biserici, cărora li s-au adăugat monumentele, bisericile şi blocurile de locuinţe din alte localităţi româneşti. Prin telefon, a intervenit în discuţie şi prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul general al Muzeului Brăilei “Carol I” (Brăila este oraşul natal al lui Eugeniu Iordăchescu, acum în vârstă de 86 de ani). “Eugeniu Iordăchescu are o carieră şi un parcurs profesional care îl aşază lângă marii ingineri şi marii constructori din Europa de astăzi”, a spus dr. Ionel Cândea. Dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, l-a numit pe Iordăchescu “acest Leonardo al nostru”, care a reuşit minuni ale tehnicii, şi a vorbit despre felul în care sunt construite bisericile de lemn maramureşene, care pot fi oricând mutate, nu prin translare, ci prin montare şi demontare.
Prefectul Anton Rohian a anunţat dintru bun început că va avea un discurs atipic: “Ceauşescu şi-a primit pedeapsa, fiind omorât în ziua de Crăciun. Mai mare pedeapsă pentru dictatorii care au fost în această parte a Europei nu a existat; a fost singurul care a fost executat în ziua de Crăciun. A fost, poate, blestemul şi pedeapsa pentru tot ce s-a întâmplat vizavi de aceste valori şi biserici ortodoxe. Mai mult nu trebuie să dorească nimeni. Pentru că tot în ziua de Crăciun, când l-au executat pe Ceauşescu, un om care s-a numit Todor şi care era tatăl meu a zis: «Dragul tatii, l-aţi omorât pe conducător în ziua de Crăciun. Blestemul va veni peste voi!». De 25 de ani ne căutăm liniştea, ne căutăm direcţia, unii ne spun că am reuşit să o găsim, alţii spun că n-am reuşit. După 25 de ani de când dl Iordăchescu a mutat biserici, tinerii strigă «nu vrem biserici, vrem spitale». Vă întreb dacă Iordăchescu nu trebuia ca în ‘90, când cineva spunea că toată industria noastră este un depozit de fier vechi, să facă o translare a anumitor institute de cercetări, a câtorva fabrici, să fie păstrate ca monumente. Este un om la care astăzi am putea să ne închinăm, care trebuie readus în memorie din generaţie în generaţie. Academia, oamenii de cultură, când plângeau la Europa Liberă, n-au spus că Iordăchescu trebuie cinstit pentru că ne-a salvat în credinţa noastră ortodoxă. Vă pun o întrebare şi cu asta închei: Maramureşul cine îl salvează?” (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.