Creşte numărul părinţilor plecaţi în străinătate

0
456

Mii de copii din Maramureş au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Există situaţii în care doar mama sau tatăl a plecat pentru un trai mai bun în alte ţări. Există însă şi cazuri în care micuţii au fost lăsaţi de ambii părinţi în grija rudelor, cunoscuţilor sau chiar în centrele de plasament. Cele mai multe familii care au optat pentru a lua drumul străinătăţii sunt din Maramureşul Istoric.
Tot mai mulţi părinţi pleacă din România într-un alt stat pentru a le asigura copiilor un trai mai bun. Nici măcar atentatele teroriste produse în alte ţări nu au dus la diminuarea celor care iau drumul Occidentului, iar oficialii DGASPC sunt sceptici când vine vorba despre posibilitatea ca românii să se întoarcă acasă din cauza acestei nesiguranţe. În Maramureş se observă un trend ascendent în ce priveşte cazurile de copii rămaşi în grija rudelor, a altor semeni sau chiar în centrele de plasament. De la începutul anului şi până în prezent, numărul minorilor ai căror părinţi au luat drumul străinătăţii a crescut cu peste 300. „Dacă în primul trimestru al anului 2015 am avut un număr de 1.795 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate, în al treilea trimestru al acestui an avem un număr de 2.103 copii cu părinţi plecaţi în străinătate. Se observă o creştere a numărului de copii lăsaţi în grija unor persoane”, a explicat directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC), Alina Coste Mădăras.
Cei mai mulţi micuţi au cel puţin un părinte care lucrează într-o altă ţară. Rămâne ridicat însă şi numărul micuţilor care au fost lăsaţi acasă de ambii părinţi. Cel mai grav este că şase dintre copii au ajuns în centrele de plasament după ce mama şi tatăl lor au plecat să câştige mai mulţi bani, în timp ce doi minori figurează ca fiind luaţi în custodie de alte persoane decât rudele lor. „Cu ambii părinţi plecaţi în străinătate avem un număr de 592 de copii, cu un singur părinte plecat în străinătate 1.340 de copii şi cu părinte unic, susţinător al familiei monoparentale plecat la muncă în străinătate avem 171 de copii. Avem un număr de copii aflaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. Părintele a mers şi a declarat la primărie că lasă în grija cuiva copilul. Copii cu ambii părinţi, aflaţi în grija rudelor până la gradul IV, sunt 579, copii cu un singur părinte plecat în străinătate, aflat în grija rudelor rudelor până la gradul IV, 1.260 şi copii aflaţi în grija rudelor până la gradul IV cu susţinător unic de familie, 150”, a adăugat conducerea DGASPC Maramureş.
Conform rapoartelor întocmite de primării, cele mai multe familii care au plecat în străinătate provin din Maramureşul Istoric. Astfel, din Sighetu Marmaţiei sunt 238 de părinţi plecaţi într-un alt stat, din Săpânţa – 187, Dragomireşti – 154 de familii şi Moisei – 116. Printre localităţile cu cei mai mulţi părinţi care lucrează în străinătate se numără şi Şomcuta Mare şi Mireşu Mare, fiecare cu câte 109 familii ce au raportat că şi-au lăsat, acasă, minorii.
Numărul minorilor ce au rămas în grija rudeniilor sau a altor persoane e cu siguranţă unul mult mai ridicat, deoarece oficialii DGASPC Maramureş au precizat că au statistici doar de la 52 din cele 76 de primării existente la nivelul judeţului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.