12 ani de închisoare pentru tentativă de omor

0
731

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului K.A., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 32, al. 1, Cod penal. În sarcina inculpatului s-a reţinut că în noaptea de 22/23 februarie 2015, pe fondul consumului de alcool, i-a aplicat persoanei vătămate K.V., soţia sa, pe o durată de peste cinci ore, până dimineaţa, cu intensitate deosebită, repetate lovituri cu pumnii, picioarele şi cu un par din lemn, în zona picioarelor, pentru a-i împiedica deplasarea şi ulterior, peste corp, membre şi în zona frontală parietală, provocându-i acesteia suferinţe prelungite, care au condus la leziuni traumatice grave ce au necesitat pentru vindecare un număr de 80-85 de zile îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa persoanei vătămate, determinând în urma agresiunii suferite o infirmitate permanentă.
Examinând ansamblul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:
Inculpatul K.A. era căsătorit cu persoana vătămată K.V. de mulţi ani şi locuiesc împreună în comuna Bocicoiu Mare.
Din relatările membrilor familiei a reieşit că inculpatul consuma frecvent alcool, pe fondul căruia devenea agresiv şi provoca scandaluri repetate. De-a lungul timpului a agresat-o de mai multe ori pe soţia sa K.V. , dar şi pe fiul său K.V. Deşi inculpatul a fost internat de mai multe ori la Secţia Psihiatrie a Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, martorii au declarat că atunci când se întorcea acasă continua să fie violent, membrilor familiei fiindu-le teamă de inculpat.
La începutul lunii februarie 2015, persoana vătămată K.V. s-a întors în ţară din Italia, unde a lucrat o perioadă de timp. După revenirea în ţară, aceasta a depus o plângere, la poliţie, împotriva inculpatului, acuzându-l de furtul sumei de 400 euro şi, totodată, l-a anunţat pe inculpat că intenţionează să divorţeze.
În noaptea de 22/23 februarie 2015, inculpatul şi persoana vătămată au dormit în anexa construită în prelungirea casei. În jurul orei 4, inculpatul a luat un par de lemn de pe terasă şi, în stare de ebrietate fiind, a început să o lovească pe persoana vătămată. Loviturile au durat până în jurul orei 9, timp în care inculpatul a continuat să o lovească, cu pumnii pe tot corpul, pe membre şi la cap, cauzându-i leziuni traumatice care au făcut imposibilă deplasarea persoanei vătămate.
În jurul orei 9, nepotul părţilor, martorul L.B., l-a anunţat telefonic pe unchiul său, martorul K.V., care a apelat Serviciul de urgenţă 112, persoana vătămată fiind transportată de urgenţă la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei şi transferată apoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, datorită gravităţii leziunilor suferite.
Din concluziile emise de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Maramureş rezultă că numita prezenta „leziuni traumatice care s-au putut produce prin loviri repetate cu un corp dur de formă alungită, leziuni care necesită 80-85 de zile de îngrijiri medicale şi care au pus în primejdie viaţa numitei DG – şoc hemoragic hemoperitoneu, ruptură transversală splină, fractură gambă dreaptă, multiple echimoze şi hematoame tegumentare, fractură tibie dreaptă şi fractură peroneu drept”. A suportat mai multe operaţii, fiindu-i extirpată splina…
În declaraţiile date în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut că i-a aplicat victimei mai multe lovituri în cursul nopţii, cu un par luat de pe terasa casei, după care a lovit-o cu pumnii, picioarele, arătând, în final, că nu îşi aduce aminte de câte ori a lovit-o şi cât a durat agresiunea. A susţinut, însă, că nu a lovit-o timp de 5 ore şi că soţia sa avea dinainte afecţiuni ale splinei. De asemenea, şi-a motivat acţiunile prin faptul că şi-a adus aminte de discuţiile avute anterior cu soţia sa, că aceasta i-a spus că intenţionează să divorţeze şi că o bănuia de infidelitate.
Instanţa constată că din probele administrate în cauză, declaraţiile persoanei vătămate şi ale martorilor, rezultă că inculpatul a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate timp de aproape 5 ore, fără ca aceasta să aibă posibilitatea să părăsească camera, din cauza leziunilor suferite în urma loviturilor ce i-au fost aplicate.
Pe de altă parte, concluziile medico-legale relevă multitudinea leziunilor traumatice (plăgi, echimoze, excoriaţii, fracturi) suferite de persoana vătămată şi localizarea lor pe întreg corpul, că aceasta a suferit şi o ruptură posttraumatică de splină, iar prin pierderea splinei a rămas cu o infirmitate permanentă.
În consecinţă, avînd în vedere probele administrate şi declaraţiile martorilor, instanţa de judecată l-a condamnat pe inculpatul K.A., cu domiciliul în comuna Bocicoiu Mare, judeţul Maramureş, arestat preventiv şi aflat în Penitenciarul Gherla, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat, la pedeapsa de 12 ani închisoare şi interzicerea exercitării unor drepturi pe o perioadă de 3 ani. Totodată, obligă inculpatul să plătească părţii civile K.V. despăgubiri civile pentru daune materiale în sumă de 6.060 lei şi despăgubiri civile pentru daune morale în sumă de 30.000 euro, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Maramureş – 813,48 lei cu dobânda legală până la achitarea sumei, Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare – 9.820,35 lei cu dobânda legală până la achitarea sumei şi Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei – 2.356,20 lei cu dobânda legală până la achitarea sumei.
Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş şi inculpatul K.A. împotriva sentinţei penale a Tribunalului Maramureş şi deduce din pedeapsa aplicată inculpatului timpul reţinerii şi arestului preventiv.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.