Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare a susţinut joi, 21 ianuarie 2016, o nouă conferinţă de presă, în care a arătat clar că nu va accepta ca politicul să interfereze în actul administrativ al municipiului Baia Mare.
Primarul a venit înarmat cu documente oficiale care demonstrează că aleşii locali din cadrul Consiliului Local Baia Mare sunt înştiinţaţi de fiecare dată despre proiectele care urmează să fie supuse aprobării, demontând astfel minciuna unor reprezentanţi ai PSD şi PNL care, nefiind de acord cu finanţarea proiectelor de dezvoltare a municipiului Baia Mare, atitudine care le-a fost impusă pe linie politică, au spus că nu votează deoarece nu au fost suficient informaţi. Mai mult, primarul le-a luat apărarea celor două consiliere locale PSD, viceprimarul Gabriela Hofer şi Elena Cărăuşan, asupra cărora se fac presiuni pe linie de partid, deoarece pe lângă că au fost prezente la penultima şedinţă a Consiliului Local, au şi votat favorabil proiectul de hotărâre care permite finanţarea proiectelor de dezvoltare a municipiului Baia Mare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Au avut toate detaliile la dispoziţie. Le-am analizat, le-au votat de-a lungul timpului. În rest, numai lucruri care ţin de falsitate şi de dezbatere politicianistă de prost gust şi de joasă speţă. Dar misiunea noastră este să mergem pe drumul nostru, spre a deveni Capitală Europeană a Culturii. Să mergem pe drumul nostru în a dezvolta municipiul Baia Mare, să mergem pe drumul nostru în a uni comunitatea băimăreană, să mergem pe drumul nostru în a-i aduce pe drumul cel bun pe cei rătăciţi. Să mergem pe drumul nostru în a face din Baia Mare un oraş aşa cum ni-l dorim şi fiecare dintre noi ne dorim ca în oraşul acesta să se simtă bine şi tinerii şi cei care sunt forţa de muncă a oraşului azi, să se simtă bine şi investitorii şi să facem să-i aducem în oraş şi pe cei care merg la studii în altă parte şi trebuie să găsim manierele în care să îi aducem înapoi indiferent de vreun moft al unui partid politic. Familia mea este Baia Mare şi nu este PSD sau PNL. Familia mea este Coaliţia pentru Baia Mare şi ceea ce doresc să fac inclusiv din perspectivă electorală şi a alegerilor din 5 iunie, aici, în Baia Mare. Din punct de vedere politic, mă interesează doar să avem un Consiliu Local cu oameni responsabili, cu personalităţi în care să avem încredere, oameni pe care să ne putem baza şi oameni care să reprezinte zone sociale şi profesionale”.
Concluzia primarului Cherecheş: la nivel de administraţie, civicul trebuie să primeze politicului
Reprezentanţi ai PSD şi PNL Maramureş au afirmat recent că nu au suficiente informaţii privind investiţiile care ar urma să fie demarate din finanţarea rambursabilă pe care o va accesa administraţia locală. Liderii celor două partide au transmis astfel aleşilor locali să nu aprobe proiectul fără de care Baia Mare ar fi privată de nişte investiţii necesare pentru dezvoltarea pe câteva domenii majore, de la economic şi până la cultură. Proiectul a trecut însă, în pofida interferenţelor de ordin politic, deoarece majoritatea aleşilor locali au înţeles că primează interesul cetăţenilor, nu cel politic. Primarul Cătălin Cherecheş a făcut publice toate hotărârile de Consiliu Local care au fost aprobate în ultimii doi ani de zile şi au vizat primii paşi legali în implementarea proiectelor care urmează să fie finalizate din banii primiţi de autoritatea băimăreană în urma contractării finanţării în valoare de 100 de milioane de lei. Cherecheş a dezaprobat şi atitudinea PSD Maramureş în cazul viceprimarului Gabriela Hofer şi a consilierului local Elena Cărăuşan. Cele două ar urma să rămână fără sprijin politic doar pentru că au votat pentru dezvoltarea municipiului Baia Mare, deşi pe linie politică li s-a solicitat să nu voteze acest proiect. „Din respect, din jenă şi ruşine, eu faţă de ruşinea lor, nu am spus nimic, crezând că totuşi se trece de nivelul acesta de politică ieftină şi prost înţeleasă şi se revine la normalitate. Dar văd că unii continuă. Fac seară de seară şedinţe, le ridică în picioare pe doamnele Gabriela Hofer şi Elena Cărăuşan şi le tot apostrofează. Suntem ca la Partidul Comunist Român, în care li se cere să îşi facă autocritica, li se cere să îşi dea demisia din Consiliul Local. De ce? Pentru că au susţinut interesele municipiului Baia Mare”, a declarat Cătălin Cherecheş.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Cred că cel mai important lucru de învăţat din aceste jocuri de culise este că reprezentarea trebuie să fie una civică, în primul rând. Trebuie să reprezinţi cetăţeanul băimărean şi trebuie să reprezinţi interesele municipiului Baia Mare şi nu interesele vreunui partid politic sau ale vreunui grup de interese dintr-un partid politic. Partidele politice se manifestă prin decizii luate în forurile statutare ale vreunui partid. Orice se întâmplă în afara forurilor statutare nu înseamnă decât trafic de influenţă. Orice fel de presiune asupra consilierilor locali din partea unor indivizi, indiferent că ei sunt în funcţii de mare demnitate publică la nivelul României, nu înseamnă altceva decât o presiune nelegală asupra unor consilieri locali. Consilierii locali, chiar politici fiind ei, răspund în faţa unor solicitări legale, formale, emise de foruri statutare ale unui partid politic. Nici PSD, nici PNL nu au luat în discuţie în forurile statutare acest proiect de hotărâre şi nu au emis o decizie în acest sens. Orice s-a întâmplat până acum în raport cu consilierii locali ai PSD-ului şi PNL-ului sunt chestiuni care ţin de eludarea legii. Este o chestiune care trebuie să se termine odată, pentru că nu avem decât un singur parcurs, acela al respectării legii”.
Minciuna are picioare scurte, domnilor politicieni…
Aleşii care nu au votat accesarea finanţării necesare pentru dezvoltarea oraşului au motivat spunând că nu au fost suficient informaţi despre proiectele care urmează să fie finanţate. Primarul Cherecheş a demonstrat însă practic că e vorba de minciuni sfruntate. În decursul ultimilor doi ani, consilierii şi-au dat acordul pentru demararea primilor paşi pentru implementarea proiectelor care vor fi finanţate din creditul rambursabil pe care îl va accesa autoritatea locală. Câteva exemple: pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, consilierii au luat deja cinci hotărâri în care sunt specificate toate detaliile legate de studiile de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi valoarea investiţiei. Aceeaşi este situaţia şi în cazul reabilitării clădirii vechi a Colegiului Naţional „Gheorge Şincai” sau a Pieţei Revoluţiei. Achiziţionarea sediului Remin şi a Hotelului Maramureşul a fost supusă atenţiei consilierilor locali încă din data de 7 mai 2014, iar cea a Cupromului din 29 ianuarie 2015, când votul consilierilor locali a făcut să se poată constitui comisia care să verifice oportunitatea achiziţionării fostei platforme industriale. Şi despre cinematograful şi clădirea Minerul s-a discutat, cum s-a consemnat inclusiv în mass-media, pentru prima dată în şedinţa din 30 iunie 2014. Alte trei hotărâri au fost aprobate în acest sens de către aleşii băimăreni în şedinţe ulterioare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Toate proiectele incluse în acest program de finanţare, proiecte care ţin de dezvoltarea municipiului Baia Mare, ţin de proiectul strategic de a deveni Capitală Europeană a Culturii, de proiectul strategic de a îmbunătăţi şi revigora într-un mod consistent infrastructura rutieră a municipiului Baia Mare, tot ceea ce înseamnă funcţionare impecabilă a Administraţiei Locale şi punerea în valoare a Centrului Istoric prin mutarea sediului administrativ la Complex Minerul şi reabilitarea inclusiv a Cinematografului Minerul, tot ceea ce înseamnă achiziţia platformei Cuprom pentru realizarea unui Parc Industrial, respectiv a unui Parc pentru industrii creative, realizarea Universităţii prin achiziţia celor două imobile, Hotel Maramureşul şi sediul Remin. Şi mai sunt încă două proiecte, Sala Polivalentă „Lascăr Pană” şi Ştrandul, două chestiuni pe care chiar Guvernul din care şi PSD a făcut parte ni le-a transmis cu obligaţia de a le reabilita, obligaţie pe care au avut-o ei 25 de ani şi nu şi-au dus-o la îndeplinire. Am preluat-o noi şi am preluat-o cu foarte multă responsabilitate şi cu mult drag pentru acest oraş. Şi o să le facem. O să facem un ştrand aşa cum merită băimărenii şi o să facem o Sală Polivalentă unde peste doi ani o să avem o sală nu de 2.000 de locuri, ci de 3.500-4.000 de locuri, o sală care să aibă toate dotările şi o sală unde să nu se facă doar evenimente sportive, ci şi evenimente culturale”, a mai adăugat Cătălin Cherecheş.
Deszăpezire aproape ireproşabilă, în această iarnă, în Baia Mare
Toate utilajele societăţilor cu care autoritatea băimăreană are contract pe aceste tipuri de servicii au fost în funcţiune la mijlocul săptămânii, când pentru a doua oară în această iarnă a nins mai puternic în Baia Mare. Toate utilajele de deszăpezire au fost scoase pe arterele municipiului Baia Mare, dar şi în cartiere. Primele intervenţii au avut loc în zonele intens circulate, pe principalele bulevarde din oraş, precum şi în sensurile giratorii. Marius Aoşan, şeful Serviciului de Utilităţi Publice, împreună cu generalul Ion Pop, directorul societăţii Urbis şi consilierul primarului, sub autoritatea primarului municipiului Baia Mare, au monitorizat şi coordonat întreaga acţiune. În acest an, în acţiunea de deszăpezire au fost implicaţi şi majoritatea celor care beneficiază de ajutoare sociale şi trebuie să presteze munci în folosul comunităţii. Astfel, aceştia au curăţat zăpada de pe trotuarele, podurile şi staţiile de autobuz din Baia Mare. Mai mult, primarul a făcut apel şi înspre agenţii economici, respectiv asociaţiile de locatari şi persoanele fizice, să cureţe zăpada de pe zonele pietonale din faţa sediilor, respectiv a blocurilor şi locuinţelor.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Serviciul Public Ambient Urban şi societăţile Rosal şi Drusal vor prelua din aceşti oameni şi vor forma echipe. Deja ele sunt pe traseu şi se lucrează inclusiv manual la deszăpezirea trotuarelor. Nu este o iarnă foarte intensă, dar vrem să arătăm că indiferent de cantitatea de zăpadă căzută, suntem pregătiţi. Vreau să vă spun că de când sunt primar al municipiului Baia Mare, în această iarnă chiar, dacă au fost doar două ninsori, este nivelul cel mai înalt de organizare a deszăpezirii. Mă interesează foarte mult să tratăm cu foarte multă seriozitate fiecare ninsoare, chiar dacă ea este de intensitate mai mică, pentru că întotdeauna trebuie să ne aşteptăm la ce e mai rău. Nu vreau să fim în situaţia Bucureştiului sau în situaţia altor oraşe unde bulevarde principale, două-trei zile, au fost greu de utilizat de către conducătorii auto pentru că nu s-a făcut deszăpezirea. Din respect pentru clienţii magazinelor, societăţile comerciale care au în faţa sediilor şi a spaţiilor de vânzare trotuare sau parcări trebuie să îşi facă cu forţe proprii deszăpezirea, curăţenia în faţa magazinului. Este o chestiune de civilizaţie şi de respect faţă de clienţii pe care îi au. Este o obligaţie legală. Nu vreau să trec la măsuri extreme şi să sancţionăm aceste societăţi comerciale care nu fac aceste tipuri de lucrări de curăţenie şi deszăpezire, dar au obligaţia să o facă. Pe tot ce înseamnă traseu al bulevardelor principale avem magazine. Prea puţine societăţi comerciale îşi pun angajaţii să cureţe trotuarul din faţa magazinului. Fiecare ar trebui amendat. Eu le trag un semnal de alarmă că trebuie făcute aceste lucruri şi vreau să îi rog să fie membri serioşi ai comunităţii noastre”.