Apă cu probleme, la Ardusat

0
888

Proiectul de reabilitare a reţelei cu apă potabilă la Ardusat nu s-a finalizat. Deşi lucrările sunt terminate integral, apa este neconformă, având depăşiri la amoniu. În consecinţă, cetăţenii beneficiază de apă, dar care nu este potabilă.

“Avem probleme cu proiectul respectiv. Lucrările sunt finalizate 100%, dar avem probleme cu autorizarea la reţeaua de apă. Asta din cauză că, la ultimele probe efectuate anul trecut, ne-au ieşit depăşiri la amoniu şi acum a trebuit să montăm o staţie de tratare şi am aşteptat ca să ne dea cei de la autoritatea contractantă din Satu Mare modificare de soluţie şi aşa că am întârziat cu finalizarea proiectului. Până ce nu intră apa în parametri, nu putem încheia proiectul. Recepţia la terminarea lucrărilor s-a făcut anul trecut, dar cu apa e problemă”, declarat Vasile Rus, primarul comunei Ardusat.

Depăşirea la amoniu, peste limita admisă

Potabilitatea apei nu poate fi asigurată din cauza depăşirilor la amoniu. Astfel, la ultimele măsurători, parametrii ajungeau până la valoarea dublă faţă de limita admisă de legislaţia în vigoare. Totuşi, soluţii există: „Staţia de epurare e funcţională, reţeaua de canalizare e funcţională, doar apa nu e în parametri. Deocamdată furnizăm doar apă nepotabilă, până în momentul autorizării de la DSP. Am avut depăşiri la amoniu, cam până la încă o dată peste limita admisă. Furnizorul staţiei de tratare ne-a spus că se poate remedia problema cu încă o preclorinare şi urmează să vină să monteze echipamentul pentru acest lucru”, a mai explicat primarul.

Comuna Ardusat - centru
Comuna Ardusat – centru

Oamenii aşteaptă rezolvarea problemei

Cetăţenii din Ardusat s-au împăcat cu ideea că apa nu este potabilă şi aşteaptă remedierea problemei. „Ni s-a spus că se va rezolva problema, dar până atunci nu avem voie să bem apa, că nu e bună. Acum noi nu avem ce face, respectăm acest lucru şi o folosim doar pentru spălat”, a spus un localnic. „Nu bem apa, că nu-i bună. Ne aducem pentru băut din fântână, unde este bună. Bine măcar că avem apă pentru spălat. Aşteptăm să vedem dacă se rezolvă treaba cum spun ăştia de la Primărie”, ne-a explicat un alt cetăţean.
Bineînţeles că noile investiţii vor fi suportate din bugetul local pentru că banii aferenţi proiectului iniţial s-au alocat şi cheltuit deja, iar modificările nu au fost cuprinse în această sumă. Asta va îngreuna în schimb vistieria Primăriei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.