Artistul Aurel Dan – 70 de ani

0
1179

Pictorul Aurel Dan a fost catalogat ca fiind „un înger ocrotitor al satului maramureşean”. Tablourile lui aduc în prim-plan satul maramureşean cu comorile lui tradiţionale de neegalat, reuşind să redea, cu ajutorul penelului, spiritul profund al Maramureşului. Un element esenţial în lucrările artistului Aurel Dan rămâne biserica. În jurul ei, se formează satul şi tot ce ţine de viaţa adevăratului ţăran maramureşean. De altfel, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Maramureş, Ioan Marchiş, remarca la una dintre expoziţiile artistului Aurel Dan: „În acest spaţiu sacru, în care Aurel Dan inventariază casele, târgurile şi oamenii Maramureşului, există un mister care m-a cucerit: credinţa în înviere, în Dumnezeu. Aurel Dan aduce toate casele dispărute ale Maramureşului şi toţi oamenii dispăruţi ai Maramureşului într-o înviere în jurul Bisericii, ca într-o demonstraţie împotriva acestor dispariţii. Prin spaţiul etern imuabil pe care-l redă, Aurel Dan este un fel de profet al picturii, este o valoare a noastră, a tuturor”.
Picturile lui Aurel Dan au ajuns în 43 de ţări. A creat peste 3.000 de tablouri, o mie dintre acestea ajungând în străinătate. Lucrările lui se află în diferite galerii de artă, colecţii particulare, de la ambasadori de stat până la colecţionari de artă.

Expoziţie jubiliară

Pentru acest an, artistul Aurel Dan pregăteşte o expoziţie jubiliară. Deocamdată, din motive de sănătate, expoziţia a fost amânată, urmând să aibă loc în decursul acestui an. Artistul mărturiseşte că nu renunţă la acest eveniment, care îi va aduce pe iubitorii artei în faţa unei retrospective. „Mă voi regândi la lucrări. Voi face o retrospectivă. Vreau să aduc în cadrul acestei expoziţii aniversare lucrări pe care le-am realizat de-a lungul celor 40 de ani. Voi apela şi la colecţionarii din ţară şi chiar din străinătate, să putem expune aceste lucrări”, a declarat pictorul Aurel Dan. Artistul mai spune că, la cei 70 de ani, se bucură deoarece „sunt bine văzut în lumea culturii şi mă bucur că nu am fost unul care să jonglez. Am încercat să fac ceea ce m-a îndemnat conştiinţa”.

Referinţe critice

Despre artistul Aurel Dan, oamenii de cultură au punctat, de-a lungul timpului, diferite elemente ce-l fac unic şi îl ajută să fie un nume de referinţă pentru pictura maramureşeană. Istoricul şi criticul de artă dr. Alexandra Rus scria că pictorul Aurel Dan „s-a format în lumina-umbră a Maramureşului, în lumina înaltă a colinelor, simţindu-se adesea în zbor planat asupra aşezărilor şi descoperind, inovând un nou mod de a privi lumea satului. Putem observa modul de orânduire a caselor, fie în sens de apropiere de soare, circular, fie uneori urmând o spirală în plină dezvoltare. Acest procedeu înseamnă actualizarea procesului de edificare de odinioară, de generaţii întregi, a satului maramureşean sau arheologizează întâmplările trecutului satului şi, în felul acesta, ajunge la un tip de “embleme” artistice care sunt în egală măsură emblemele unei spiritualităţi puternice şi continue”. La rândul său, criticul de artă şi eseistul Valentin Ciucă afirma că “prin talent şi filosofia de viaţă, prin arta desăvârşită a trecerii de la sfiala unei miniaturi la îndrăzneala unei largi compoziţii, Aurel Dan este ultimul mare pictor român al satului de pretutindeni”, iar poetul Ion Iuga relata în 1987 că „Aurel Dan este de fapt expre­sia propriului său spaţiu – Maramureşul – străvechi, dens, articulat în toate structurile sale umane, rostindu-se asemeni unui singur gând unitar care radiază sferic înspre noi, aşa cum fiecare sat ne lasă sentimentul unei desăvârşite universităţi de conştiinţă naţională, de profundă scriitură etică”.

Date bibliografice

Aurel Dan s-a născut în 6 februarie 1946 în Aspra, comuna Vima Mică, judeţul Maramureş. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” Cluj-Napoca 1980. A realizat lucrări de pictură de şevalet, frescă în ulei, frescă “al seco”, zgraffitto, pictură religioasă, artă decorativă şi de ambient, grafică. A avut 38 de expoziţii personale între anii 1980 şi 2012, în diferite localităţi din ţară şi din străinătate. Are în palmares mai multe premii, printre care titlul de Artistul Anului, obţinut în 2008: Voroneţeana – Suceava 1988, Premiul Festivalului “Lucian Blaga” din Alba Iulia 1996, Premiul UUR -1998, Marele premiu pentru Arte Plastice oferit de Consiliul Local şi UAP-Baia Mare – 5 mai 2008, Diplome de onoare şi plachetă a Cercului Militar Naţional Bucureşti 2009.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.