Marţi, 2 februarie, sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului în Templu”, prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhiereşti la biserica „Sfânta Maria” (Baia Mare), s-a încheiat oficial Anul Vieţii Consacrate în Eparhia de Maramureş. Cu această ocazie, sărbătoarea a fost precedată de o seară de rugăciune care a cuprins Vecernia Întâmpinării Domnului, Acatistul Maicii Domnului şi Binecuvântarea Euharistică.
În ziua sărbătorii s-a celebrat Slujba Utreniei, începând cu ora 09.20, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească, la ora 10.00.
Au participat la celebrare persoane consacrate din diferite ordine călugăreşti catolice, atât de rit latin, cât şi bizantin, care s-au rugat împreună cu PS Vasile, preoţii şi credincioşii prezenţi pentru har şi binecuvântări de la Dumnezeu, spre a-şi îndeplini cât mai bine misiunea.
În cuvântul său de învăţătură din ziua sărbătorii de 2 februarie, Episcopul a îndemnat preoţii, călugăriţele şi călugării prezenţi să aibă încredere că Spiritul Sfânt lucrează în viaţa lor chiar şi atunci când nu se observă în mod evident acest lucru. „Ar trebui însă să intuim modul în care lucrează Spiritul Sfânt prin fiecare dintre noi pentru a ne putea acorda viaţa cu lucrarea Lui”. Referindu-se la dreptul Simeon amintit în evanghelie, ierarhul afirmă: „Uneori o singură rază de lumină care ne apare în cale reuşeşte să ne lumineze întreaga viaţă trecută (nu doar prezentă). Aşa s-a întâmplat cu dreptul Simeon, care a ştiut să-L recunoască pe Cel care este Lumina lumii şi în acel moment viaţa lui, aşteptarea lui a căpătat sens”. Astfel, mărturia cea mai de preţ pe care persoanele consacrate o pot da este aceea de a pune pe primul loc invizibilul, Spiritul, „ceea ce va să vină”. Pentru că ceea ce va să vină e lucrarea lui Dumnezeu, şi nu a omului.
Episcopul a îndemnat persoanele consacrate prezente să-şi trăiască viaţa şi să caute sfinţenia prin umilinţă şi simplitate, după exemplul Sfintei Tereza de Lisieux. Micuţa Tereza a pruncului Isus a fost foarte puţin cunoscută în timpul vieţii sale. Relaţiile sale sociale se rezumau la familie şi puţini cunoscuţi. În mănăstirea în care locuia, fiind una de clauzură, a cunoscut foarte puţine persoane, câteva surori. Dar trăindu-şi viaţa în slujire faţă de Dumnezeu, în forma pe care ea a găsit-o, citind Scriptura şi transformând ceea ce trăia în jertfă, în această energie de ofertă, de iubire; nefiind cunoscută în vremea ei, astăzi o cunoaşte lumea întreagă. ”Cum se face ca de la necunoscut, de la a nu te manifesta în mod public ostentativ pentru a căuta glorie, recunoştinţă, să fii cunoscut azi în toată lumea şi să devii doctor al Bisericii?”, se întreabă retoric Ierarhul. Pentru a materializa un răspuns care poate fi uşor înţeles, face comparaţie cu o mică flacără ce arde constant şi care, dacă o ajunge o adiere de vânt, se răspândeşte şi dă naştere altor flăcări. Micuţa Tereza a trăit la şcoala Spiritului Sfânt şi pentru ea Cuvântul lui Dumnezeu a fost raza de fiecare zi”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, conform tradiţiei sărbătorii „Întâmpinarea Domnului în Templu”, s-a celebrat ritualul sfinţirii lumânărilor.
Mulţumirile în numele tuturor persoanelor consacrate au fost rostite de către Sora Graţia (Congregaţia Surorilor Lauretane) şi s-au îndreptat mai întâi înspre Bunul Dumnezeu pentru că „ne-a chemat la o viaţă aproape de El”, iar după aceea spre PS Vasile, „care acordă importanţă şi atenţie vieţii consacrate”, spre preoţii şi toţi credincioşii care se roagă pentru congregaţiile religioase.
„Sunt de faţă mai multe congregaţii, fiecare cu specificul ei, fiecare cu carisma ei, dar ceea ce ne uneşte este Isus, Mirele nostru, precum şi cele trei virtuţi: castitatea, sărăcia, ascultarea. Fiecare dintre noi a fost fascinată de El şi a spus Da, însă parcursul nu se opreşte la acel răspuns; viaţa de mănăstire este o luptă continuă şi în fiecare zi trebuie să ne reînnoim acest vot dat Mirelui… Vă rugăm aşadar să continuaţi să vă rugaţi pentru noi pentru a ne îndeplini cât mai bine misiunea”, a spus Sora Graţia.
Anul dedicat persoanelor consacrate a fost proclamat de Papa Francisc pentru perioada 30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016, pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de la publicarea documentului „Perfectae caritatis” (Conciliul Vatican II), decret care vorbeşte despre reînnoirea vieţii consacrate.
Astfel, Sfântul Părinte Papa Francisc a însoţit persoanele care şi-au dedicat viaţa Mirelui Ceresc pe tot parcursul acestui an prin publicare de scrisori dedicate călugărilor şi călugăriţelor. După îndemnul „Treziţi lumea!” din ajunul inaugurării Anului Vieţii Consacrate (20 noiembrie 2014), titlurile scrisorilor care au urmat reprezintă, la fel, îndemnuri precise şi directe: „Bucuraţi-vă!”, „Scrutaţi!”, şi „Contemplaţi!”. Sunt verbe care ar trebui să caracterizeze viaţa unei persoane dedicate întru totul lui Cristos.